Kursus: VÆRKTØJ

Vi elsker værktøj! Få det helt store overblik over, hvilke værktøjer der findes samt de nyeste stortests, hvor du kan se, hvilket værktøj der er bedst lige nu.

1. Alt om værktøj

Alt dette får du i håndværkerkurset Værktøj:

  • Overblik over, hvad der bedst og billigst lige nu
  • Håndværkernes stærkeste tips og tricks til værktøj
  • Kendskab til de vigtigste teknologier
  • Du lærer det smarteste el-værktøj at kende
  • Gode råd til vedligehold af værktøj
  • 27 grundige instruktionsvideoer til brug af værktøjet
  • De nyeste stortests af værktøj

Overblik over håndværkerkurset

“Det rigtige værktøj er det halve arbejde,” lyder et gammelt ordsprog. Og det er ikke helt ved siden af. En god værktøjssamling er gør det selv’erens bedste ven. Men det kan være lidt af en udfordring at få anskaffet det rigtige værktøj, der matcher dine behov.

For behov er forskellige. Og priserne er forskellige. Det er langt fra hver gang, at den dyreste maskine er det bedste valg. Og heldigvis for det.

Derfor har vi her samlet mange års værktøjserfaring, så du bliver klædt bedst muligt på til at finde vej gennem værktøjsjunglen.

Nederst i dette håndværkerkursus får du adgang til de nyeste stortests af alt det mest almindelige værktøj, du kan få brug for til dine gør det selv-projekter. Så kan du se, hvilke maskiner der er bedst, hvilke der er billigst, og hvordan du gør det bedste køb.


El-værktøj

Når det kommer til el-værktøj, er der ekstra mange valg at tage - valg som har stor indvirkning på din arbejdsglæde, det endelige resultat og ikke mindst på saldoen på din bankkonto. For skal du vælge værktøj med ledning eller på batteri? Skal du vælge en borehammer eller en slagboremaskine? Skal du købe en stiksav eller en rundsav? Har du behov for et batteri på 8 amperetimer, eller kan du fint klare dig med et på 2 amperetimer?


Skruemaskinen - dit vigtigste elværktøj

Det er ingen tvivl om, at bore-/skruemaskinen er det stykke el-værktøj, som du oftest står med i hånden. Derfor giver det også god mening at bruge lidt ekstra penge her og købe en god og solid maskine, du kan have glæde af i mange år. Gør Det Selvs testredaktør, som har en fortid som elektriker, valgte fx at bruge omkring 3.000 kroner på en bore-/skruemaskine fra aller-øverste hylde. Det var i 2005, og selvom den er en smule tung, så præsterer den stadig på højde med de fleste nye konkurrenter.


De vigtige el-save

Næst efter bore-/skruemaskinen er det især stiksaven og rundsaven der hitter. Hvilken du skal købe, afhænger meget af det snit, du skal lave. Stiksaven er den mest alsidige, og den kan både lave lige og kurvede snit. Rundsaven kan kun save ligeud. Til gengæld gør den det betydeligt hurtigere og ofte med et pænere resultat.


Ledning eller batteri

Batterier er i dag så stærke, og maskinerne så energieffektive, at der nu findes maskiner på batteri, som for få år siden kun kunne fås med ledning. Til gengæld er batterimaskinerne også betydeligt dyrere. Som tommelfingerregel koster selve maskinen det samme, om den er med eller uden batteri. Men da batteri og oplader ofte udgør den største andel af prisen, løber det samlede beløb hurtigt op. Derfor kan der være mange penge at spare ved at vælge med ledning.


El-værktøj med eller uden kul

Kulfri eller brushless, som det også kaldes, er et af de helt store buzzwords, når det kommer til elværktøj. Og med god grund. I de moderne kulfri-maskiner har man nemlig fjernet de små karbonbørster, som sidder inde i gammeldags elmotorer. I stedet er maskinerne blevet udstyret med avanceret teknologi. Det har reduceret friktionen og dermed også slitagen inde i motoren betydeligt. Det giver længere levetid og en motor, der er omkring 25 % mere energieffektiv.


Newtonmeter - hvad er det?

Styrken i en del el-værktøj - og især i skruemaskiner - opgøres i newtonmeter. Det svarer til den kraft målt i newton, der trykkes med for enden af en stang på 1 meter. Vægten fra et lod på 1 kg svarer til 9,8 newton. Hænger man et lod på 1 kg for enden af stangen på 1 meter, er drejningsmomentet derfor 9,8 Nm.


12 , 18, 36 eller 54 volt

Det kan være lidt svært at gennemskue de mange voltklasser, el-værktøj kommer i. Men som tommelfingerregel fortæller antallet af volt, hvor stærk maskinen er. Det er dog ikke nødvendigvis det samme, som at maskinen med flest volt også den stærkeste.

Du kan sagtens finde en topavanceret skruemaskine på 12 volt, der er mere effektiv end en mere primitiv maskine på 18 volt. 36 volt og derover er typisk forbeholdt ekstrakrævende maskiner - fx store save eller haveværktøj.

18 volt er det klart mest udbredte, og det er der en grund til. Den er den voltklasse der passer bedst til fleste opgaver. Derfor er den også den, vi anbefaler til det mest gør det selv-arbejde.


Hvad er amperetimer?

Amperetimerne (Ah) er et udtryk for, hvor stor batteriets tank er. Jo flere amperetimer, des længere kan du arbejde uden at skulle lade dit batteri op. Hvor mange amperetimer, du har behov for, afhænger meget af maskinen, batteriet skal bruges sammen med. Til en bore-/skruemaskine er 2 Ah mere end rigeligt til at klare de fleste opgaver i hjemmet, men skal du save mange plader op med din rundsav, kan det være en god idé at se dig om efter et batteri på 4 Ah eller mere.


To batterier er smart

Skal du bare skrue en skrue i eller bore et hul engang imellem, er et enkelt batteri rigeligt. Men skal du lave større projekter, er det meget rart med to batterier. Så kan det ene lade op, mens du bruger det andet.


Håndværktøj

Skruetrækkere, hammer, tænger, hobbykniv, sav, stemmejern og meget mere – et godt sæt håndværktøj består af en masse små dele, som hver især spiller en meget vigtig og ganske uundværlig rolle i værktøjssamlingen.


En skruetrækker til enhver lejlighed

PZ1, PH2, AW20, TX25 – Der findes et hav af forskellige typer kærve og i endnu flere størrelser. Og selv det kan kan lade sig gøre at skrue de fleste stjerneskruer i med en PZ2-skruetrækker, så ender du ofte med at smadre både skrue og skruetrækker.

Derfor er det vores anbefaling at købe et billigt sæt med fx 20 skruetrækkere, som dækker de mest almindelige typer og størrelser. Ofte kan du få sådan et sæt til under 200 kroner, og det er alle pengene - og lidt til - værd. For en billig skruetrækker i den rette størrelse er markant bedre end en dyr og lækker skruetrækker i den forkerte størrelse.

Føler du behov for det kan du efterfølgende købe dyrere og lækrere udgaver af de fire-fem skruetrækkere, du oftest bruger.


Tre uundværlige tænger

Udvalget af specialtænger er enormt. Og de har alle deres berettigelse. Men vores erfaring er, at du med bare tre tænger kan løse langt de fleste opgaver.

Det er spidstangen, som er god til at gripe om små ting på trange steder; bidetangen, som kan klippe i de fleste tynde emner; og vandpumpetangen, som giver et sikkert greb om næsten alle emner. Men pas på – vandpumpetangens grove tænder har det med at efterlade grimme mærker.


Du behøver kun en hammer

Det behøver ikke være mere kompliceret. For de fleste gør det selv’ere er det nok med en enkelt hammer. Vi vil anbefale en kløfthammer på omkring 700-800 gram. De kan købes fra cirka 50 kroner.


Håndsave kan du ikke undvære

Selvom du har nok så mange elektriske save, vil du fra tid til anden få brug for en lille håndfuld gode håndsave. De er alle universalsave, der kan save i mange forskellige emner, men de har alligevel hver deres specifikke opgaver, som de løser ekstra godt.

Den mest almindelige sav er fukssvansen, der hurtigt og med et groft snit arbejder sig gennem træet. Finérsaven har finere tænder og laver derfor et meget finere snit. Nedstrygeren er specialist i hårde og krævende emner som fx metal og plexiglas.

2. Køb af værktøj

Især når det kommer til elværktøj, findes der mærker, som er målrettet den professionelle håndværker, og mærker der har specialiseret sig i at servicere gør det selv’eren.

For mens håndværkeren gerne betaler ekstra for en hurtigere maskine, der er designet til at køre mange timer hver dag, så er det de færreste gør det selv-folk, der har behov for helt samme kvalitet. Gør-det-selv-maskiner har billigere indmad, og de er knap så hårdføre. Til gengæld er de også en del billigere. De er dog både stærke og holdbare nok til at holde til mange års arbejde i hjemmet.


Brug ekstra på de vigtigste maskiner

Skruemaskinen er langt de fleste gør det selv’eres foretrukne maskine. Den er den de bruger mest, og derfor giver det også god mening at bruge lidt ekstra penge her. Det samme gør sig gældende hvis du fx har en speciel type sav, du ofte finder frem. Til gengæld er der ingen grund til at bruge mange penge på en topavanceret vinkelsliber på batteri, hvis du kun skal skære gevindstænger over hver tredje år. Så kan du fint klare dig med en model på ledning til 200 kroner.


Flere maskiner til samme batteri

One+, One4All - Producenterne kalder det noget forskelligt, men idéen er den samme. Vælg batterimaskiner fra samme producent, og lad dem deles om de dyre batterier. Og det giver faktisk god mening, for der kan være ekstremt mange penge at spare. Du risikerer ganske vist at låse dig til ét mærke, men til gengæld får du også mulighed for at købe en supersmart stiksav på batteri til den samme pris som maskinen ved siden af på ledning.


Kig på nettet

Med det stadigt stigende antal netbutikker med værktøj, er det blevet enormt nemt at sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Og der kan være ekstremt mange penge at spare. Derfor er det vores klare anbefaling at sætte noget tid af til at kigge de forskellige netbutikker igennem. Det gør vi altid.

3. Sikkerhed

Pas på det skærende el-værktøj

Vinkelslibere, rundsave, kap-/geringssave og lignende værktøj er udstyret med forskellige sikkerhedsforanstaltlinger som skærme, bøjler og skjold. Og det er der en meget god grund til. For det er netop med disse skærende og savende maskiner, man kan komme særligt galt afsted, hvis man ikke er opmærksom og passer på. Derfor er det også ekstremt vigtigt, at du aldrig fx fjerner vinkelsliberens skjold, selvom det måske sidder lidt i vejen. Det sidder der af en grund.


Pas godt på dine øjne

Sikkerhedsbriller er blandt de vigtigste værnemidler, og du bør fx aldrig arbejde med vinkelsliberen uden. Men også når du borer huller i loftet eller klipper hækken beskytter sikkerhedsbrillerne dine øjne mod støv og vildfarne grene.

Sikkerhedsbrillerne findes i mange forskellige udgaver – med eller uden styrke. Så der er ingen undskyldning for ikke at bruge dem.


Ansigtsvisir

Skal du save mindre træer eller buske ned, så kan det være en god idé at bruge et ansigtsvisir. Visiret beskytter dit ansigt og øjne mod vildfarne grene og træsplinter. Et ansigtsvisir har den fordel, at det ikke dugger til, når du arbejder.


Brug høreværn

Borehammer, vinkelsliber, rundsav og kap/geringssav – der er nok med larmende elværktøj, som er en fornøjelse at arbejde med, men som samtidig er en belastning for din hørelse. I hvert fald hvis du ikke passer på.

Derfor bør du se dig om efter et høreværn, der matcher dine behov og ønsker. Og der er nok at vælge imellem. Der findes helt primitive bøjlehøreværn, som ugenerende kan hænge om din hals, når de ikke er i brug, så de altid er er indenfor rækkevidde.

Og der findes avancerede elektroniske høreværn med indbygget radio, som kan besvare opkald på mobilen og lade almindelig tale komme ind, mens støj bliver holdt ude.


Skæresikre sikkerhedsbukser

De fleste ulykker med kædesaven sker, fordi saven smutter ind i benene. Så uanset om man bruger kædesaven sjældent eller ofte, bør man bruge skæresikre sikkerhedsbukser. Vælg nogle, der har skæreindlæg i hele længden. De vil på brøkdele af sekunder standse kæden, hvis den skulle smutte.


Sikkerhedssko

Sikkerhedssko er en rigtig god idé. Langt de fleste modeller giver beskyttelse med sømværn og indbygget stålkappe og er udstyret med antistatisk og stødabsorberende sål. Så drop de udslidte kondisko, og benyt dig af et par sikkerhdssko i stedet.


Åndedrætsværn

Enhver, som har prøvet at spartle og slibe en nyspartlet væg ved, hvor meget støv det giver. Støv som lungerne slipper for, når man bruger et åndedrætsværn.

Et åndedrætsværn er også godt, når du bruger vinkelsliberen på fliser og tegl, ligesom det også kan være meget nyttigt, når du ligger mineraluld, så man slipper for at få de små fibre fra mineralulden i luftvejene.


Arbejdshandsker

Et par gode arbejdshandsker er uundværlige, når du laver gør det selv-projekter. Og der findes mange forskellige varianter, der alle tjener hvert sit formål. Lige fra de almindelige havehandsker til mere robust handsker, der kan modstå snit fra knive og lignende. Arbejder du med epoxy-maling, byggeskum eller støbning af beton er et par beskyttende arbejdshandsker også uundværlige, da materialerne ikke bør komme i kontakt med huden.


Sikkerhedshjelm

Selvom du bare går og laver dine egne gør det selv-projekter kan det være en god idé, at have en sikkerhedshjelm. Mange gør det selv-ulykker sker på stiger, og der er det altså rart at have en hjelm, der kan beskytte hovedet. Ligeledes kan en sikkerhedshjelm også beskytte mod faldende genstande.


Knæpuder i bukserne

Skal du arbejde på dine knæ, er det en god idé med knæpuder. De findes både i hårde og bløde og i store, polstrede udgaver, som er designet til mange timers arbejde på dine knæ. De kan enten sidde fast uden på bukserne med elastik eller velcro eller lægges ind i knælommer på dine arbejdsbukser. Vi foretrækker dem i knælommer, for de generer ikke, når du går rundt, men er stadig på plads, når du har behov for dem.

4. VIDEO: Sådan bruger du værktøjet

Bore- & skrueværktøj

Bore-/skruemaskine

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.


Slagskruemaskine

Slagskruemaskinen kan bruges til det samme som skruemaskinen og lidt til. For den er meget stærkere. I denne video viser vi, hvordan du bruger maskinen til nemt at bore store, dybe huller i træ og montere lange skruer, møtrikker og kraftige franske skruer. Det kræver blot det rigtige tilbehør og den rigtige indstilling.


Borehammer

I videoen her lærer du alt om den bomstærke borehammer. Med maskinen rigtigt indstillet og forsynet med det rigtige tilbehør kan du nemt pløje dig gennem murværk og beton eller udføre krævende nedbrydningsarbejde, fx hvis fliser og klinker skal fjernes.


Gipsskruemaskine

Gipsskruemaskinen kan kun én ting. Til gengæld gør den det til perfektion. Skal du sætte mange gipsplader op, kan du indstille den til at sætte skruerne i præcis den rette dybde, og herefter kan du arbejde lynende hurtigt. I denne video kan du lære alt om maskinens indstilingsmuligheder og om, hvordan du arbejder med den.


Dykkerpistol

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.


Skæreværktøj

Rundsav

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.


Dyksav

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.


Bordrundsav

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.


Kap-/geringssav

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.


Stiksav

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.


Bajonetsav

Saven har masser af kræfter og er uovertruffen til nedrivningsarbejde og andre grove opgaver. Forsynet med den rigtige klinge gnaver den sig ubesværet gennem alt fra træ og jern til tegl og beton. I denne video kan du se alle klingerne, og lære hvordan du bruger saven optimalt.


Vinkelsliber

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.


Slibemaskiner

Girafsliber

I denne video lærer du, hvordan du betjener den den store, effektive slibemaskine til vægge og lofter. Maskinens lange hals gør, at du har stor rækkevidde og derfor kan klare alt arbejdet, mens du står nede på gulvet. Det sparer masser af tid og kræfter, når du skal slibe pudsede vægge og spartlede lofter.


Båndpudser

I denne video kan du se alt om, hvordan du betjener båndpudseren - den groveste og stærkeste af alle slibemaskiner. Bruger du sliberen til den første gang slibning på meget ujævne og store flader, kan du spare masser af tid og kræfter.


Deltasliber

I denne video lærer du alt om deltasliberens opgaver og funktioner. Sliberens spidse snude kan komme ind i hjørner og kroge, hvor andre slibemaskiner giver op, men du kan også sagtens bruge den til kanter og lidt større vandrette flader.


Excentersliber

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.


Træbearbejdning

Elhøvl

I denne video lærer du, hvordan du bruger el-høvlen til at omdanne uhøvlede brædder og andet groft træ til fin, glat træ. Høvlen kan indstilles miliimeterpræcist, så det bliver nemt at opnå perfekt snedkerfinish.


Overfræser

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.


Multicutter

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.


Måleværktøj

Krydslaser

I videoen her lærer du alt om krydslaserens funktioner. Laseren markerer helt præcise lodrette og vandrette streger på vægge og lofter og er oplagt at bruge til en lang række opgaver, fx opsætning af fliser, ophænging af billeder, lamper og bogkasser, opsætning af malertape midt på en væg og afsætning af ens højde fra rum til rum.


Vægskanner

I denne video lærer du om vægskannerens betjeningsmuligheder. Den lille smarte skanner kan finde metal, strøm og træ inde bag gipsvægge, pladevægge og pudsede vægge, så du undgår at bore i kabler og vandrør, og så du nemt finder reglar og forskallingsbrædder, når du skal hænge noget op på væggen.


Cirkellaser

I denne video lærer du at indstille og betjene cirkellaseren. Den kan både kaste en ubrudt lasermarkering 360 grader rundt og sætte en knivskarp laserprik i én retning. Når du har styr på betjeningen, bliver det nemt at afsætte præcise højdemål over længere afstande, fx når du skal nivellere gulv eller bygge terrasse.


Store maskiner

Stor vinkelsliber

I denne video lærer du alt om, hvordan du arbejder med en vinkelsliber til 230 mm store skiver. Den klarer en lang række af de samme opgaver som en mindre model. Men udstyret med den rigtige klinge skærer den sig nemt igennem langt tykkere emner, fx betonfliser og murværk.


Stor borehammer

Borehammeren er en stærk makker til en række tunge renoveringsopgaver. Forsynet med det rigtige tilbehør kan du fx bruge den til at lave riller i muren og fjerne fliser fra badeværelsesgulvet. Lær maskinen bedre at kende i videoen her.


Nedbrydningshammer

I videoen her lærer du alt om nedbrydningshammerens indstillingsmuligheder og tilbehør. Med den rigtige slags hammer eller mejsel monteret på hammeren, får du masser af power til nedbrydningsarbejdet, uanset om du skal fjerne fundament, beton, murværk eller asfalt


Tilbehør

Støvsuger

Støvsugeren kan meget mere end blot at gøre rent. Når den kobles til el-værktøj som fx rundsav, overfræser eller slibemaskine sørger den automatisk for, at støv og træspåner havner nede i beholderen i stedet for i værkstedet eller i haven. I denne video lærer du alt om sugerens funktioner og arbejdsopgaver.


Kompressor

I videoen her kan du se, hvordan du bruger kompressoren til at drive en lang række trykluftværktøjer. Du kan klare alt fra simple opgaver som at puste arbejdsbordet rent for spåner og pumpe et fladt dæk op med det helt rigtige tryk til at give power til mere krævende opgaver, fx sømning med dykkerpistol og diverse slibeopgaver.

5. Stortest af værktøj

Stortest: Bore- & skrueværktøj


Stortest: Skæreværktøj


Stortest: Slibemaskiner


Stortest: Træbearbejdning


Stortest: Måleværktøj


Stortest: Store maskiner


Stortest: Havemaskiner

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj