Det skal du vide, inden du monterer nye vinduer

Der er masser at tage stilling til, når du skal købe vinduer. Her får du svar på alle de spørgsmål, du kan have – og trin for trin vejledninger, så du selv kan montere vinduer.

Der er fem forhold, du skal have fokus på, når du vælger vinduer:

Udseende

Vinduernes udseende er naturligvis et spørgsmål om smag, men også om stil.

Det ser simpelthen forkert ud, hvis du fx sætter store, moderne vinduer i en ældre murermestervilla, der er født med sprossede vinduer. Så tag hensyn til stilen.

Materialer

Du skal typisk vælge mellem vinduer med rammer af træ, træ/alu eller plast. De har hver deres egenskaber og udseende.

Trærammer skal være bygget af kernetræ, og meget gerne DVV-mærket. Med det mærke er du sikret, at de udvendige dele af rammerne er bygget af min. 90% kernetræ, som kan holde i mange årtier.
Træ skal vedligeholdes for ikke at rådne, så du skal være indstillet på at male vinduerne med nogle års mellemrum.

Træ/alu er en kombination, hvor rammen er bygget i træ, men udvendigt beskyttet af aluminium, som ikke kræver samme vedligeholdelse som træ.
Det er en dyrere løsning end træ- eller plastvinduer, men du sparer både tid og maling.

Plastvinduer har haft et lidt blakket ry, men det er i dag ufortjent: du kan få glimrende plastvinduer, der stort set er vedligeholdelsesfri, og som du skal helt tæt på for at se ikke er af træ. Til gengæld falmer plast, når det udsættes for sollys gennem længere tid, så det kan være klogt at vælge hvide plastvinduer fremfor farvede.

Glas

Den største del af et vindue udgøres af ruden eller ruderne, altså glas. Og da vi typisk har mange vinduer i vores boliger, udgør de en væsentlig del af facaden, som jo gerne skulle holde varmen inde og kulden ude. Derfor har glasset en væsentlig betydning for vinduets isoleringsevne.

Du kan enkelte steder vælge to-lags termoruder. Men det er næsten en uddød variant. De stigende krav til huses energiforbrug – den såkaldte energiramme – levner nemlig ikke plads til andet end energiruder med tre lag glas.

Men husk, at det ikke alene er glasset, der skal holde på varmen; det skal hele vinduet. Så når du vælger vinduer, skal du gå efter hele vinduets samlede u-værdi, altså hvor meget varme, der går tabt gennem vinduet.

Læs mere om: Hvad er u-værdi?

Du bør også se på vinduets G-værdi. Det er den, der med et fagord hedder solvarmetransmittans, som er et udtryk for, hvor meget solenergi der passerer gennem ruden. En G-værdi på 0,65 betyder fx, at 65 procent af solens lys kommer igennem vinduet. Det giver et varmebidrag til huset.

Har du store ruder mod syd, skal du selvfølgelig overveje, om du får FOR meget varme tilført. Så skal du bevidst gå efter vinduer med en lavere G-værdi og en lav (bedre) U-værdi, så solen ikke omdanner din stue til en bageovn, men så den varme, du gerne vil beholde, trods alt bliver inde i huset.

Og når vi snakker om glas, så er der også andre egenskaber, du måske kunne være interesseret i:

Lamineret glas er en effektiv indbrudssikring, som gør det meget, meget svært at slå en rude i stykker. Det kan du fx vælge til vinduer på husets bagside og til terrassedøren, som er indbrudstyvens foretrukne indgangsparti.

Læs også: Stop tyven med sikringsglas

Husk, at du også kan forsyne dine vinduer med ekstra låse – enten når du køber dem eller efterfølgende.

Lyddæmpende glas kan være en fordel, hvis du fx bor tæt på en trafikeret vej eller en jernbane.

Ventilation

Dine vinduer er – også i lukket tilstand – en væsentlig faktor i dit indeklima. Derfor skal du vælge vinduer med friskluftventiler, som lukker frisk luft ind og lukker den brugte luft ud.

Det betyder naturligvis, at du mister en smule varme, men til gengæld bliver det sundere at trække vejret i din bolig.

Der findes også såkaldt selvventilerende vinduer. De kan spare dig for en del af din varmeregning, samtidig med at de sørger for frisk luft.

Læs også: Ventilationsvinduet lufter ud for dig hele året

Opmåling og montering af vinduer

Sådan måler du op til vinduer

Op mod 20 procent af alle bestilte vinduer ender med ikke at passe ind i det hul, de er bestilt til. Ofte handler det om opmålingen – fx at man har målt murhullet, vinduet skal sidde i, og så brugt dette som det udvendige karmmål. Så har kamen og hullet nøjagtigt samme størrelse, og der er ikke plads til opklodsning, kiler, isolering eller fuge mellem mur og karm.

Læs også: Mål rigtigt op til nye vinduer

Bestilling af vinduer

Når du bestiller dine vinduer, så sørg for at mål præcist, og giv producenten de mål, der bliver bedt om, uden at forveksle fx murmål og karmmål. Og husk at fortælle, hvordan vinduet skal være hængslet.

Montering af vinduer

Et vindue er ikke så svært at montere, hvis det blot skal sættes ind, hvor der tidligere har siddet et gammelt vindue. Vinduet skal klodses op, så det er i vater, og så skal du sikre dig, at der er lige meget luft hele vejen rundt om karmen, inden du sætter skruer ind gennem karm og murværk/træværk.

Læs også: Nyt vindue - i murværk og facade af træ

Tætningslister

Vinduer skal holde tæt, så vinden ikke piver ind, eller varmen suses ud igennem sprækker. Efter mange års slid kan tætningslisterne godt give op, og så må du erstatte dem med nye og friske. Tætningslisterne skal matche de gamle, og der er en del forskellige profiler at vælge imellem.

Læs mere om: Tætningslister

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer