1. Afkalkning med autovoks: Kalken binder ikke på autovoks

Afkalkning af badeværelset med autovoks

Autovoks får vandet til at prelle af, så kalken ikke kan sætte sig

Hvis der nemt kommer kalkaflejringer i fx din brusekabine, kan du modvirke det med autovoks. Når fliserne er afkalkede og tørre, kan du polere med (farveløs) autovoks. Herefter vil vandet prelle af, så kalken ikke sætter sig. Lad være med at behandle gulvet – det bliver glat.

2. Rene ruder uden kalk

Afkalking af badeværelse med eddike

Kalk i vandet kan give striber og pletter på nyvaskede ruder, så det er bedst at koge vandet først, og så bliver det lidt besværligt.

En nemmere løsning er at tilsætte en sjat husholdningseddike – det binder kalken. Og en lille smule opvaskemiddel, der hjælper med at opløse fedt og snavs, så du får helt rene ruder.

3. Kalk i toilet kan fjernes med opvasketabs

Kalk i toilet kan fjernes med en opvasketablet

Opvasketabletter er effektive mod kalk i toilettet.

Næste gang du gør toilettet rent, så prøv med en opvasketablet og en kande kogende vand i toiletkummen. Det er nemlig effektivt mod kalk i toilettet. Lad det stå nogle timer, og skrub derpå med toiletbørsten. Det fjerner snavs og kalk i toilettet.

Bor du i et område med meget kalk i vandet, kan det være nødvendigt at gentage behandlingen – og derefter behandle jævnligt.

4. Fjern kalk og slip for stænk fra vandhanen

Fjern kalk fra vandhanen og slip for stænk - læg perlatoren i afkalker

Læg perlatoren i afkalker - det fjerner kalk i vandhanen

De fleste vandhaner har en perlator skruet på tuden. Den sørger for at blande luft i vandstrålen og blødgøre den, så strålen ikke stænker. Efterhånden samles kalk og rustskaller i perlatoren, og så virker den ikke længere. Men det kan en tur i afkalker til kaffemaskiner heldigvis rette op på.

5. Afkalkning af fliser og fuger med majsgrød

Fjern kalk fra fliser med en grød af majsmel og eddikesyre

Fjern kalk fra fliser med majsgrød!

Når du skal fjerne kalk fra fuger og fliser i badeværelset er dette afkalkningstip genialt. Majsmelet blandes med vand og koges sammen til en sej og tyktflydende klister. Det sker under omrøring, indtil grøden koger. Denne vælling tilsættes nu eddikesyre i en mængde, så blandingen stadig er tyktflydende. Den skal nemlig kunne smøres på fliser og fuger og blive siddende som et lag i nogle timer uden at løbe af.

Bedst er det at dække laget med husholdningsfilm, så majsklisteren ikke størkner. Så er den lige til at spule af bagefter. Fidusen er, at kalk, sæberester og andre aflejringer opløses af eddikesyren, og majs-melet får det til at blive siddende på de lodrette vægge.