Skjul de grimme rør

Er der noget i dit hus, du gerne vil skjule? Noget, der er grimt eller rodet? Byg et skab, der dækker det – det er praktisk og enkelt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.500 kroner

Lågen ligner adgangen til et hvilken som helst skab. Men bag den gemmer sig en masse rør sammen med ekstra opbevaringsplads.

Intro

I de fleste huse og lejligheder er der et sted, som ikke er for kønt, fordi der er en masse rør og installationer. Det ser rodet ud og gør også rummet mindre anvendeligt. Derfor kan det være en rigtig god idé at bygge et skab omkring rørene, så de gemmes væk, og du får et mere regulært rum og et ekstra sted til opbevaring.

LÆS OGSÅ: Skjul dine kabler og rør med en rillefræser

Lad luften cirkulere ud af skabet

Skabet her er lavet som en væg, der bliver bygget op i træ i forlængelse af en eksisterende væg, men du kan også bygget det fritstående. Det er forsynet med en bred låge, så det er nemt at komme ind til rørene. Husets varmeveksler og nogle varmerør er placeret i skabet, så det ville være synd at lukke al varmen inde. Derfor er lågen beklædt med en masonitplade med hulmønster, der er ideel til formålet, fordi luften kan cirkulere ud af skabet.

LÆS OGSÅ: Masonitplade – masser af muligheder

Ekstra opbevaringsplads

Selvom der er mange rør og installationer på væggen, kan skabet sagtens bruges som nyttig opbevaringsplads. Det er også et ideelt tørreskab, fordi der er tørt og lunt. Du har rig mulighed for at sætte dit eget præg på skabet, både hvad angår plade til lågen, farvevalg mv. Her vælger vi at male det hele hvidt.

Vejledning

01
Byg skabet 10 Trin

Uanset om du skal bygge et fritstående skab eller et i forlængelse af en væg, skal der bygges et træskelet op til en ny væg. Den skal dække rørene, og der skal laves en døråbning, så der er adgang til skabet.

Når du måler op, skal du huske at tage højde for, om der fx er rør i loftet. Det kan have betydning for længden af en eller flere dele. Træskelettet bygges op med tværstivere i midten og beklædes på alle sider med MDF-plade, som skal skæres til foroven, så der bliver plads til rørene. Se, hvordan du laver en skabelon, i boksen nedenfor.

1

Mål op på gulvet, hvor væggen skal placeres. Her har vi lagt en lige plade på gulvet i forlængelse af den eksisterende væg, så det er let at tegne retningen op og sikre, at det hele bliver vinkelret.

2

Tilpas de lodrette stolper (A) og de vandrette tværstivere (B), så de passer på længden. Stil dem op som vist for at tjekke, om skelettet passer, inden du skruer delene sammen.

3

De lodrette stolper (A) samles med nederste og øverste tværstiver (B). Her starter vi med den nederste. De fastgøres med 5 x 80 mm skruer. Den øverste tværstiver skal her placeres to reglartykkelser nede på forreste stolpe, så der er plads til rør.

4

De mellemste revler (B) skrues fast mellem stolperne, også med 5 x 80 mm skruer. Fastgør dem med en skruetvinge, mens du skruer. Det er lettest, hvis du har en plade på et par bukke, du kan lægge delene på.

5

Fastgør skelettet til loft og væg, når det er samlet. Her er vi nødt til at montere to klodser (C) foroven mellem rørene, så der er noget at sætte pladen fast i. Stolpen ved døren fastgøres med 5 x 80 mm skruer ind i væggen.

6

Forneden fastgøres træskelettet til gulvet med karmdyvler. Bor først to huller, der passer til karmdyvlerne, gennem træet og ned i gulvet. Bank så dyvlerne i, og skru skruerne fast.

7

Skær en MDF-plade (H) til, og skru den fast på ydersiden. Hold den på plads med tvinger, mens den skrues fast med 4 x 40 mm skruer. Her er det nødvendigt at skære pladen til foroven, så den passer omkring rørene. Se nederst, hvordan du gør.

8

Sæt et stykke MDF-plade (J) fast på den forreste stolpe (A), når der er monteret en plade (H) på den indvendige side. Smør først lim på stykkerne, og skru dem så fast med 4 x 40 mm skruer. Bagefter slibes kanterne helt i plan med siderne.

9

Skru et karmstykke (D) fast til loftet med 5 x 80 mm skruer, så du kan sætte en dør i og har adgang til rummet med rør.

10

Sæt også et karmstykke (D) fast forneden. Det fastgøres med karmdyvler. Bor først huller til dyvler gennem træ og gulv med et betonbor, bank så dyvlerne i, og skru det fast.

02
Sæt døren i 4 Trin

Døren bygges som en ramme af lister med et par tværstivere imellem, som gør konstruktionen mere stabil. Rammen beklædes her med hulplade, så der er mulighed for lidt luftcirkulation i rummet. Det er vigtigt her, fordi de rør, som bliver gemt væk i skabet, afgiver varme.

Samlingerne på døren slibes, så fladerne bliver helt plane og flotte, når de til slut får en gang maling.

Døren monteres på tre hængsler og får naturligvis også et greb, så du har mulighed for at komme til rørene og bruge skabet til opbevaring.

1

Lodrette lister (E) og vandrette lister (F) samles med trælim og 5 x 70 mm skruer. Når du måler op til døren, skal du huske at beregne ca. 0,5 cm’s luft i begge sider af døren. Tjek, om den passer perfekt til dørhullet.

2

Skær hulpladen (K) til, og sæt den fast på dørrammen. Der skal være en afstand til rammens sider på ca. 2 cm hele vejen rundt. Lim og skru pladen på med 4 x 20 mm skruer. Slib derefter samlingerne, så døren bliver plan.

3

Skru en anslagsliste (G) på i døråbningen med 5 x 60 mm skruer, så døren ikke kan blive trykket ind i rummet. Listen skal flugte med bagkanten af karmstykkerne (D).

4

Døren monteres med tre hængsler, der skrues fast med 4 x 20 mm skruer. Hængslerne placeres foroven, forneden og i midten.

Materialer

45 x 70 mm reglar (til træskelet):
• 2 stolper (A)
• 5 tværstivere (B)
• 2 klodser (C)
• 2 karmstykker (D)

20 x 45 mm lister (til dør):
• 2 lodrette rammedele (E)
• 5 vandrette rammedele (F)
• 1 anslagsliste (G)

10 mm MDF-plade (til beklædning):
• 2 beklædninger (H)
• 1 beklædning (J)

4 mm hulplade af masonit (til døren):
• 1 beklædning (K)

Desuden:
• Skruer (4 x 20, 4 x 40, 5 x 60, 5 x 70 og 5 x 80 mm)
• Karmdyvler, 8 x 100 mm
• 3 hængsler, 50 x 50 mm
• Dørgreb og magnetlåse
• Trælim, spartelmasse og maling

Specialværktøj

• Evt. kopbor

Tidsforbrug

Cirka 2 dage inkl. tørretid

Pris

Ca. 1500 kroner

Sværhedsgrad

Et overskueligt projekt, hvor de fleste kan være med.

Tegning

Skabet er bygget i forlængelse af en eksisterende væg, hvor der lukkes af med en væg i den ene side og en døråbning foran, så der er adgang til rørene og plads til opbevaring. Væggen tilpasses foroven, så den går rundt om rørene.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Video

TIPS: Luk for varmen når du maler

Video

TIPS: Undgå fnug fra malerrullen

Video

Tips & Tricks

Tilpas pladen efter rørene

Hvis du skal have en plade til at passe omkring nogle rør, er det nemmest, hvis laver en skabelon af pap i samme størrelse som den plade, der skal skæres til.

Hvis du tegner op præcis, hvor rørene er placeret på pappet, og skærer skabelonen til, er det let at tegne op på pladen, hvor der skal saves. Når du skal lave udskæringerne, skal du først bore et rundt hul i pladen og save resten ud med stiksav bagefter.

Spænd et stykke pap fast op mod rørene, så du kan lave en skabelon med rørenes placering. Mål, hvor langt de rager ned fra loftet, og tegn det op.

Optegningerne på pappet er skåret ud med en hobbykniv, så du kan overføre målene til MDF-pladen og skære den præcist til.

Når du har tegnet rørenes placering op, kan du
save pladen til med en stiksav. Bor først et
rundt hul med en hulsav med samme diameter
som rørene, og sav så resten med stiksaven.

Gem det stykke, du saver ud med stiksaven, så du kan placere det over pladen,
når den er monteret. Så får du lukket flot
af helt op til loftet.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skabe