Toptunet snedkerværksted

Hvis vi vandt 75.000 kr. i lotto, ville vi fluks indrette et snedkerværksted med store, lækre specialmaskiner. Vi viser dig, hvilke maskiner vi ville bruge pengene på.

Toptunet snedkerværksted

Hvis du vil tage dit snedkerarbejde til næste niveau, kan store, lækre specialmaskiner hjælpe dig. Få vores bud på, hvilke der er værd at bruge penge på.

Hvem har ikke drømt om at have sit eget snedkerværksted med den helt rigtige duft af savsmuld og alle de rigtige snedkermaskiner? Et sted, hvor det ikke er udstyret, der sætter begrænsningerne for, hvilke opgaver der kan løses, uanset om der skal laves fodlister, bygges et skab, flækkes en planke eller drejes en skål.

Et snedkerværksted af den kaliber er dyrt, og det er nok de færreste af os, der har mulighed for at investere i den helt store værktøjspakke på én gang, men man har jo lov til at drømme.

Vi forudsætter, at du har de mest gængse elværktøjer såsom kap geringssav, stiksav og bore/skruemaskine og forestiller os, at vi vinder 75.000 kr. i lotto, så vi kan købe alle de store specialmaskiner, der hører til på et rigtigt snedkerværksted.

I artiklen kan du læse om:

båndsaven
tykkelshøvlen
bordrundsaven
drejebænken
båndsliberen
søjleboremaskinen
• bordfræseren
bænksliberen
• spånsugningsanlægget
kompressoren.

Rigtig god fornøjelse!

Båndsav

BESKRIVELSE
Båndsaven er en af de ældste maskinsave. Den flækker tømmer og planker i lige snit, men er også genial til kurvesnit. Båndsaven består af et maskinstativ, der holder to båndsavs-hjul. Det nederste hjul er drevet af savens motor, og det øverste hjul kan højdejusteres, således at klingen kan skiftes og strammes.

Imellem de to båndsavshjul ligger bordplanet, hvor træet placeres. Bordplanet er forsynet med et justerbart parallelanslag, og på flere modeller kan bordplanet kippes, så du også kan skære i smig - typisk op til 22½ grad.

FUNKTION
Der er stor forskel på båndsaves størrelse og savekapacitet. De største save kan operere med brede og “stive” klinger, der kan flække hele træstammer og lave dem om til brædder. Mindre modeller kan save finurlige kurvesnit, til for eksempel puslespil, ved brug af ganske smalle klinger.

Den lange “uendelige” klinge gør det muligt at flække større planker og mindre stammer.

NU KAN DU
Det smarte ved båndsaven er, at den leverer et præcist lodret snit, og at du har begge hænder fri til at føre emnet med. Du kan derfor både lave præcise kurvesnit og flække store planker, men den er også genial til at lave tapper og slidser til diverse træsamlinger.

DeWalt DW739 Set til 5.379 kr.

Afretter og tykkelseshøvl

BESKRIVELSE
Høvlede planker, lister og brædder er tre-fire gange dyrere end deres ru artsfæller. Den kombinerede afretter og tykkelseshøvl forvandler, i to omgange, ru træ til retvinklede og glathøvlede brædder.

AFRETTER
Først skal emnets to sider høvles i en vinkel på 90 grader. Det gøres ved at føre emnet tæt mod afretterbordets anslag og presse det ned mod de roterende høvlknive, også kaldet cutteren.

TYKKELSESHØVL
Som navnet indikerer, skal emnet høvles til, så det får den ønskede tykkelse og bredde. De afrettede flader lægges mod høvlens elevatorbord, der er indstillet, så høvlknivene kun fjerner ca. ½-1 mm af træet. Emnet føres gennem høvlen (gerne flere gange), indtil det er helt glat og har opnået den rette tykkelse. Processen gentages, når emnet skal høvles til i bredden. Emnet føres igennem høvlen ved hjælp af en roterende trækmekanisme.

FUNKTION
Der kan være stor forskel på, hvor brede emner der kan afrettes, og hvor tykke emner der kan høvles. En maskine i 7-8.000-kronersklassen har typisk en maksimal arbejdsbredde på 25 cm og en arbejdstykkelse på mellem 0,5 og 15 cm.

NU KAN DU
Med kombimaskinen kan du bl.a. høvle og tilpasse karmtræ, fodpaneler og hobbylister i præcis de dimensioner, du ønsker - endda til ⅓ af byggemarkedernes priser.

Metabo HC 260 Set til 5.899 kr.

Bordrundsav

BESKRIVELSE
Bordrundsaven er i bund og grund en hånd­ rundsav, der er vendt på hovedet og bygget ind i et kabinet Bordrundsavens klinge kan både justeres i højden og tiltes trinløst mellem 0 og 45 grader, så du kan skære i smig. Bordpladen er monteret med et forskydeligt parallelanslag og et vinkelanslag, der kan justeres fra 0 til 45 grader.

Til nogle modeller kan man købe mere bordplads i form af en ekstra klapplade, så større emner kan understøttes. Og skal du save i andre materialer end træ, kan du købe specielle savklinger til bl.a. laminat, kunststof og aluminium.

FUNKTION
Bordrundsaven er eminent til at flække planker og brædder. Snittet bliver snorlige, når emnet føres langs parallelanslaget. Med vinkelanslaget er det muligt at afkorte lister og brædder samt at skære fx indfatninger og rammer i smig. Bordrundsaven er desuden en god maskine, når der skal saves større pladestykker.

NU KAN DU
Skal et bræt saves ud til tynde lister, er bordrundsaven eminent. Du kan også flække rundstokke og fremstille trekantlister. Med afmonteret spaltekniv kan du desuden fremstille notriller og bladsamlinger.

Bosch GTS 10 XC Set til 6.785 kr. inkl. arbejdsbord.

Drejebænk

BESKRIVELSE
En drejebænk består af en bundvan­ ge med et motorhus i den ene ende og en emnehol­ der i modsatte ende. Vangens længde bestemmer, hvor lange emner der kan drejes.

Motoren driver en roterende spindeldok, hvori der monteres en medbringer (en slags gribeklo), der centrerer emnet og holder det fast. Hastigheden på spindlen reguleres enten ved flytning af kileremmen eller elektronisk (på de dyrere modeller).

Modsat spindlen sidder pinoldokken. Den kan flyttes frem og tilbage på vangen og kan således tilpasses emnets længde. Til langdrejning (parallelt med vangen) af fx bordben spændes emnet op mellem spindeldok og pinoldok, mens emnet ved tværdrejning (vinkelret på vangen) af fx skåle spændes op i spindeldokken med hjælp fra medbringeren. På vangen sidder desuden værktøjsanslaget, der kan justeres i højden samt i afstanden til emnet.

FUNKTION
Drejebænken sørger for, at emnet snurrer rundt, men det er drejejernene, der laver de finurlige skæringer. Jernene findes i et utal af varianter, men med fem jern er du godt på vej.

NU KAN DU
Med noget øvelse kan du dreje skåle i alverdens udformninger og træsorter. Du kan dreje peberkværne, lyse stager, skåle, lampeskærme og balustre. Og med en god portion rutine bliver trædrejning ren kunst. Dygtige trædrejere kan forvandle en træstub på 40 kilo til en millimetertynd hat med en kampvægt på bare 200 gram.

Jet JWL-1221VS Set til 5.379 kr.

Båndsliber

BESKRIVELSE
Den stationære båndsliber er en solid slibemaskine, hvor små og store emner holdes i hånden, mens de presses mod slibebåndet. Her bestemmer båndets længde og bredde, hvor store emner der kan bearbejdes. Det “uendelige” slibebånd er spændt op mellem to valser og drives af en elmotor. Hvis du overvejer at investere i en båndsliber, kan du med fordel købe en med indbygget tallerkensliber.

FUNKTION
Den stationære båndsliber kan både slibe plane og krumme emner. Slibebåndet kan justeres fra en vandret til en lodret position. Der kan slibes i indvendige krumninger ved hjælp af slibebåndets yderside. Tallerkensliberen er desuden forsynet med et arbejdsbord, som kan kippes, hvilket bl.a. er praktisk ved slibning af mindre emner.

NU KAN DU
Med en stationær båndsliber kan du nemt og hurtigt slibe alverdens træemner.

Jet JSG-96 Set til 6.295 kr.

Resultatet bliver ikke bedre end de drejejern du bruger

Der findes et hav af drejejern, men du behøver i realiteten kun fem slags: et U-stål (1), en drejemejsel (2), et stikstål (3) samt et lige (4) og et buet skrabestål (5). De tre første er til skæredrejning, som er den primære drejeteknik. Det er dog typisk U-stålet, man anvender mest. De to sidste er til skrabedrejning, som er en teknik, der udelukkende bruges til at fjerne små ujævnheder fra skæredrejede overflader. Skrabestålene skal gerne være mindst 10 mm.

Et U-stål (1), en drejemejsel (2), et stikstål (3) samt et lige (4) og et buet skrabestål (5).

Søjleboremaskine

BESKRIVELSE
I princippet er en søjleboremaskine en boremaskine, der er monteret på en søjle, som fungerer, ved at boret sænkes ned i emnet ved hjælp af et håndtag. Maskinens lille integrerede arbejdsbord kan desuden hæves og sænkes på søjlen.

Maskinen kan være remtrukket (med kilerem) eller geardrevet. Hastigheden på de remtrukne modeller justeres ved at flytte kileremmen, mens den på de geardrevne, som typisk har to gear, ofte indstilles elektronisk ved hjælp af en drejeknap.

Det er vigtigt at overveje, hvor store emner der skal arbejdes med, inden du investerer i en søjleboremaskine. Boredybden varierer nemlig, alt efter hvor langt spindlen kan vandre. Derudover er det væsentligt at kende afstanden mellem boret og borsøjlen, da det har betydning for, hvor langt inde på eksempelvis en stor træplade du kan bore. Ligeledes bør man tjekke borepatronens kapacitet for at få en idé om, hvor store bor den kan håndtere.

Som ekstra tilbehør er en maskinskrue maskinskruestik til at fiksere emnerne med svær at komme uden om.

FUNKTION
Søjleboremaskinen kan bore helt lodrette huller i diverse emner. Afhængigt af bortypen kan der bores i træ, metal, sten og kunststof. Maskinens dybdestop sikrer, at der kan bores huller i præcis samme dybde.

NU KAN DU
Med en søjleboremaskine kan du lave alt lodret borearbejde millimeterpræcist. Du kan fx bore for til dyvelsamlinger og bore huller til rundstokke i tremmeværk. I metal kan du lynhurtigt øge hulstørrelsen i beslag og bore ud til gevind.

Scantool 25A Set til 8.260 kr.

Ekstraudstyr, der er rart at have

Bænksliber

Den lille, stærke, slibemaskine er god, når drejejernene er blevet sløve og skal slibes.

Spånsugningsanlæg

Det er både ubehageligt og sundhedsskadeligt at indånde træspåner og fine partikler. Men med et effektivt spånsug-ningsanlæg kan du tage det værste.

Kompressor

Selvom spånsug-ningsanlægget gør sit for at forhindre støvet i at blive hvirvlet rundt i hele værkstedet, så kan det ikke undgås, at der lægger sig støv. En kompressor er derfor genial til at blæse støvet væk fra diverse flader og kroge. Og så er den også guld værd, når dit tøj er dækket af støv.

Bordfræser

BESKRIVELSE
Der findes både håndholdte overfræsere og overfræsere monteret under særlige overfræserborde. Men er du en ivrig træentusiast, og har du pladsen, er en decideret bordfræser vejen frem. Den er kendetegnet ved, at fræserde­ len er integreret i bordets kabinet, hvorfra fræsejernet stikker op gennem kabinettets “bordplade”. Fræsejernet kan justeres i højden, og bordfræseren kan typisk føre fræsejern med en skaftstørrelse på 12 mm og en diameter på helt op til 90 mm.

Emnet føres langs et sideanslag, og på flere bordmodeller følger der et vinkelanslag med. Af sikkerhedshensyn bør fræsejernet være afskærmet, så du ikke risikerer at få fingre­ ne i maskinen, hvis du fx mister grebet om emnet. Fræse­ arbejde støver gevaldigt, hvorfor overfræserbordet bør have et støvsugerudtag.

FUNKTION
Fræserens arbejdsområde er kæmpestort. I den lettere ende giver den dit træarbejde en smuk finish, når emnernes kanter afrundes eller affases. Emnekanter kan forsynes med utallige profiler - det er kun din samling af fræsejern, der sætter begrænsningen.

NU KAN DU
Med et 45-graders fasejern kan du affase listekanter. Med et kvartstaf-jern kan du fremstille klassiske fodpaneler, og med hulkeljernet kan du lave hulkellister til køkkenbordet. Notfræse-jernene fræser taphuller og tapper, og den ambitiøse gør det selv’er kan endda købe et fræsejernssæt, så han eller hun kan lave køkkenlåger med rammer og fyldninger i bedste almuestil.

Luna BSM 40 T Set til 14.995 kr.

Tre typer fræsejern

Notjern

Det enkleste og mest alsidige. I de fleste sæt er der tre-fem notfræsejern med diametre fra 3 til 12 mm. De mindste bruges til spor, fx til tynde glasskydelåger, mens de større kan bruges til alt fra dybe greb til helt tynde udfræsninger til beslag.

OPGAVER: Noter, skarpkantede huller, nedfældede beslag og meget mere.

Kvartstaffræsejern

Jernet efterlader en flot buet kant med en vandret fals i profilets bund, fordi kuglelejet er mindre end fræsejernets bundskær. Pynter bl.a. på paneler og fås i mange størrelser.

OPGAVER: Karme, sprosser og paneler.

Fasfræsejern

Det populære kantjern affaser kanten til 45 grader hurtigt og helt ens. Alt efter hvor dybt jernet står i sålen, kan fasen blive alt fra en hårfin affasning forud for maling til en markant, bred fas - evt. med en ret fas øverst. Jernet er desuden velegnet til at forberede smig samlinger kant mod kant.

OPGAVER: Enkle skrå kanter og samlinger.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj