Byg selv en udendørs sauna

En udendørs sauna er en drøm for mange sommerhus- eller hytteejere. Og det, der umiddelbart kan virke som et lidt uoverskueligt projekt, kan faktisk fikses ved at starte med en saml selv-hytte.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
34.000 kroner

Intro

En udendørs sauna med lange bænke og plads til 8-10 personer og en brændefyrede saunaovn. Det er en byg selv-løsning, der kræver lidt plads, men har du det, kan du sagtens opfylde drømmen.

Start med en hytte til din sauna

Vi har tidligere bygget lille hytte i skoven, en såkaldt Jabohytte på 10 kvadratmeter. Den leveres som komplet byggesæt med alt, hvad du behøver for at opføre et råhus. Nu skal hytten ombygges til en sauna med omklædningsrum.

Hytten ligger langt fra offentlig vandforsyning, og der er – endnu – ingen brønd på grunden. Det er faktisk en fordel, da det gør byggeriet enklere.

Man fravælger helt enkelt at indrette bruserum i hytten og nøjes i stedet med en simpel udebruser.

Sauna fylder det meste

Da vores udendørs sauna-hytte ikke skal indeholde noget vådrum, behøver vi ikke tænke på vådrumsmembraner, rørføring eller afløb. Vi nøjes i stedet med at indrette et lille omklædningsrum i den ene ende af hytten og lader saunaen fylde resten af huset.

Vi begynder med undertaget, fortsætter med væggene og monterer til sidst indvendige fodlister, sokler og pyntelister rundt om vinduer og døre.

Undervejs er der tid til at tænke over den endelige indretning af hytten: hvor skal der hænges tunge ting op? Hvor skal der forberedes på anden vis? Skal du hænge noget fast på væggen, kan det være en fordel at bygge ekstra reglar ind i væggen bag træbeklædningen. Så er du sikker på, at dit ophæng holder.

LÆS OGSÅ: Byg en flot udendørs bruser

Nemmere end det ser ud

Vær opmærksom på, at artiklen, der guider dig trin for trin igennem indretningen af din udendørs sauna, er fra 2005. Dengang måtte vi save dele til på forhånd, fordi vi ikke havde strøm på byggepladsen i skoven. I dag kan du klare det hele med akkuværktøj – også arbejdet med kap/geringssaven.

De savede brædder nummereres eller mærkes op på anden måde, og de lægges i bundter og bindes sammen. Der er sund fornuft i at bestemme i god tid, hvordan indretningen skal være.

Selve opførelsen af hytten finder du også en guide til her på sitet. Det er ikke sikkert, at du kan finde præcis det byggesæt, vi købte. Men alle regler og gode råd gælder uanset.

Husk sikkerheden i saunaen

I guiden her får du, foruden en udførlig byggevejledning, gode råd om at sætte saunaovn og skorsten op, og om de regler, der gælder. For selvom det er fascinerende og hyggeligt at fyre op i udesaunaen med brænde, kræver det omktanke og forsigtighed. Brandsikre plader er et af de elementer, du skal sørge for, inden du fyrer op og sætter dig til at svede.

SERIE: Byg hytte, sauna og vildmarksbad

Ved en fantastisk byggegrund ved en sø langt inden i skoven byggede vi en træhytte, som vi indrettede til sauna, samt et skønt vildmarskbad. Se alle dele af projektet her

DEL 1: Byg fundament til badetønde og hytte på naturgrund
DEL 2: Byg en hytte som samlesæt på en dag
DEL 3: Indret en hytte til sauna (denne artikel)
DEL 4: Byg dit eget vildmarskbad

DEL 3: Indret en hytte til sauna

  • SÅDAN ISOLERER DU TAG OG VÆGGE
  • SÅDAN SÆTTER DU EN GLASVÆG OP
  • SÅDAN SÆTTER DU OVN I SAUNAEN
  • SÅDAN MONTERER DU FODLISTER

Vejledning

01
Isoler bid for bid 2 Trin

Kontroller diagonalmålet i rummet, så du ved, præcist, hvor første tagbræt skal placeres.

Det skal sidde parallelt med den korte væg, men du må justere placeringen, hvis de to diagonalmål ikke er ens. Sæt nu 5-6 panelbrædder op på begge sider af tagryggen, inden du skubber isolering ind over brædderne. Fortsæt så med flere brædder og mere isolering, til du kommer frem til næste gavl.

Det er ikke afgørende, om det sidste tagbræt slutter tæt mod gavlen, da den isolerede væg er så tyk, at den senere skjuler eventuelle gab mellem tagpanel og gavl.

1

Mål, mærk op og bundt så meget som muligt af træet på forhånd. Da byggesættet leveres uden indvendig beklædning, må du selv regne ud, hvor meget træ der skal til. Bestil træet i god tid, og vælg så knastfrit træ som muligt.

2

Skub isoleringen ind over tagbrædderne, når du har sat 5-6 brædder op. Brug handsker og gerne også en ansigtsmaske. Sæt flere brædder op, og skub mere isolering ind osv., indtil du kommer til den næste gavl. Skal huset bruges til beboelse, kræves der tykkere isolering, og en dampspærre af plast mellem isoleringen og tagpanelerne.

02
Sæt paneler fast med synlige søm 6 Trin

Der er to grunde til at vælge stående panel i saunaen. For det første undgår man samlinger, da panelerne let kan skæres i længder på cirka 240 cm. For det andet kan eventuelle vandstænk lettere løbe ned ad væggen.

Stående paneler kræver liggende lægter, og de sømmes fast med en centerafstand på 60 cm. Så passer isoleringsbattsene (som er 56,5 cm brede) præcist mellem lægterne. Den øverste lægte sættes fast lige under tagpanelerne og den nederste lægte nede ved gulvet.

Her er isoleringen kun 45 mm tyk, så vi vælger 45 x 45 mm lægter til at sætte vægpanelerne fast på. Ønsker du mere isolering, vælger du naturligvis tykkere lægter, der passer til isoleringen.

Alle panelbrædder til de to langsider er færdigskåret i den rette højde, så det går ganske hurtigt at sætte brædderne fast.

Det sidste bræt mod den korte væg behøver ikke passe præcist. Et eventuelt gab skjules af panelerne på den korte væg, når den står færdig.

Når langsiderne er beklædt, sømmer vi lægter på de korte sider. De to første sættes fast under skråtaget, og derefter sættes fire lægter fast med en centerafstand på 60 cm regnet nedefra.

1

Søm lægterne fast med en centerafstand på 60 cm. Sæt en lægte fast langs gulvet, en oppe under taget og to lægter derimellem. Vent med at sætte lægter på de korte vægge, til langsiderne er klar. Så bliver det lettere at få pæne hjørner, da panelerne blot skal skubbes mod hinanden.

2

Sæt isoleringen på plads. Den skal sidde en anelse i spænd, men du må ikke presse den sammen. Når du har isoleret hele væggen, er det tid til at sømme panelerne op.

3

Her anvendes synlige søm, da panelerne er så tynde, at man risikerer at de flækker, hvis sømmene sættes i noten. Hvert søm forsænkes et par millimeter med en dykker. Det er nok med et søm i hvert bræt pr. lægte.

4

Sæt lægter på gavlene, og sæt dem fast 8-10 mm fra langsidernes panelbrædder. Det gør ikke noget, at lægterne under skråtaget ikke dækker hele vejen. De stående paneler sømmes jo også i de fire andre lægter.

5

Den ene gavl er isoleret og er klar til montering af de stående panelbrædder. Både tag og langsider er gjort færdige. Her ser du tydeligt, hvordan lægterne er placeret på gavlen.

6

Det sidste bræt har det med at drille. Derfor er det en fordel at skubbe det sammen med to-tre andre brædder og så sætte det hele op på en gang. Ofte må man skære det sidste bræt til for at få det til at passe. Har du ikke elektrisk sav, så går det fint med en japansk sav eller en fukssvans med udlagte tænder. Det kræver bare armkræfter.

03
Med udsigt ud over søen 9 Trin

Det er vigtigt at planlægge arbejdet sådan, at delelementerne udføres i den rigtige rækkefølge. I dette projekt havde vi bestilt saunabænkene i hele gavlens bredde, og derfor var det nødvendigt at bære dem ind, inden mellemvæggen af glas blev sat op. Vi venter dog med at sætte bænkene fast.

Da saunaen ligger lige ved en sø, vil vi nyde udsigten også fra selve saunarum-met.Vi besluttede derfor, at væggen mellem omklædningsrum og sauna skulle være af glas. Det forstærker naturoplevelsen, når man ser direkte ud fra saunabænkene.

Glasvæggene bestilte vi hos Tylö sammen med bænke og saunaovn. Væggene indgår i en serie, der hedder Alu Line Edition, og findes i standardmål.Vi valgte mod et mindre tillæg at få speciel-fremstillet vægge, der passede til hyttens indvendige mål.

Vi begyndte med at markere, præcis hvor væggen skulle stå. Så målte vi højden på glaspartiet, og ovenover satte vi lægter op til en isoleret væg med brædder på begge sider.

Både den vandrette lægte og de to ved taget blev savet i vinkel med hinanden. Da de to lægter under taget var sømmet fast, limede og sømmede vi den vandrette lægte på de to andre, så vi fik en trekant under taget.

Glaspartierne blev sat på plads og blev sat fast til hinanden og den vandrette lægte med skruetvinger. Vi brugte en lægtestump til at fæstne den ved gulvet. Så skruede vi partierne fast i hyttens langsider samt den vandrette lægte mellem væggene.

Så er det tid til at isolere trekanten over glaspartiet samt at sømme panelbrædder fast.

Vi lader panelet gå nogle millimeter ned over glaspartierne og afslutter med en kantliste, som skjuler endetræet. På gulvet sætter vi en kvartstafliste fast mod glassektionerne.

1

Marker, hvor glasvæggen skal stå, og brug vaterpasset til at få en skinne eller et lige bræt på plads. Tegn en streg på væggen fra gulv til tag. Vær så præcis som overhovedet muligt, når du skal overføre markeringen til væggen overfor, hvor den anden ende af glasvæggen skal sættes fast.

2

Søm lægter fast i taget, og sav enderne på taglægterne og den vandrette lægte i vinkel, så du kan lime og sømme dem fast. Slå et søm skråt op gennem den vandrette lægte, så sømmet får fat i den lægte, som tagbrædderne er monteret på.

3

Sæt en lægte midlertidigt fast i gulvet, og fikser glassektionerne med lyntvinger i lægterne og mod hinanden. Juster glassektionerne ind, så de står lodret.

4

Bor huller i profilerne til skruer, der kan sætte profilerne fast på væggene (hvis der ikke allerede er huller i profilerne). På samme måde borer du huller til sammenskruning af de forskellige glassektioner. Har du valgt standardelementer, er de forborede.

5

Hold skruen fast på bitsen enten med en stump plasticslange, en specialskruetrækker eller som her et særligt tilbehør. Det er irriterende at tabe skruer ned i den hule profil. Hullet i profilen dækkes bagefter med plastpropper.

6

Skru profilerne fast i den vandrette lægte fra væg til væg. Det er ekstra vigtigt over døren. Væggen bliver stabil, når du har sat panelbrædder på begge sider af væggen.

7

Isoler væggen over glaspartiet, og sæt så stående panelbrædder på lægterne. Lad brædderne gå nogle millimeter ned over aluminiumsprofilen. Det tager sin tid at tilpasse panelbrædderne mod taget, men det betaler sig at være meget grundig.

8

Dæk endetræet med en hjørneliste (L-profil), og sæt den fast med små dykkere eller stærk montagelim. Nederst, mellem gulv og profiler, afslutter vi med en kvartstafliste.

9

Mellem tag og væg sættter vi en flad liste af fx 8 x 22 mm høvlet fyr fast - gerne med en afrundet kant. Finder du en liste, der passer bedre, så vælger du den.

04
Sæt ben under saunabænkene 2 Trin

Bænkene har vi bestilt færdige fra Tylö, og de leveres med en støttekonstruktion, som skrues fast i væggen. Men bænkene er ret lange, da de går fra væg til væg, og derfor kan der komme til at sidde mange mennesker på hver bænk. Ved at lave et par ekstra ben kan vi aflaste trykket.

Først saver vi fem lægtestum-per til, som monteres mellem de medfølgende støtter på væggen, så støtterne kommer til at hvile på gulvet. Så laver vi et par ben i præcis samme form, og dem sætter vi midt mellem langsiderne. Først da kan bænkene løftes på plads i saunaen.

1

De medfølgende støtter (A og B) skrues fast på væggen sammen med stopklodserne (C), som sørger for, at bænkene ikke falder ned. Mellem støtterne sættes fem lægtestumper, som også skrues fast i væggen. En lignende konstruktion tømres sammen og sættes som ben midt mellem de to vægge.

2

Bænkene skal sikres for ikke at glide ned fra støtterne. Det gøres lettest med et par stopklodser (C), som fæstnes på støtten (A). På den måde låser man en eller et par af de langsgående lægter (E) under siddebrædderne i bænken.

05
Sikker montering af brændefyret saunaovn 9 Trin

Der kan være mange grunde til at folk vælger en brændefyret saunaovn i stedet for den klassiske elektriske ovn. Måske holder man af duften og røgen, måske foretrækker man en autentisk løsning. I vores tilfælde var valget let. Der er ingen strøm, så det måtte blive en brændefyret saunaovn.

Installeringen kræver, at man fokuserer på brandsikkerhed, og selv om der medfølger en tydelig monteringsanvisning, så tog vi alligevel kontakt til den lokale skorstensfejermester. Denne skal altid kontaktes, hvis man planlægger at installere en brændeovn, og desuden kan man få værdifulde tips.

Hovedreglen er, at der skal være mindst en meter mellem ovnen og nærmeste brændbare materiale. Denne afstand kan mindskes betydeligt, hvis det brændbare materiale beskyttes af fx en plade med luftrum bagved.

Vi har i stedet valgt internit LV. Det kan købes i byggemarkeder, kan formsaves med en stiksav og kan tilmed males, hvis man vil. Den første plade lægger vi på gulvet, og den næste monterer vi på væggen bag saunaovnen. Størrelsen på pladerne afhænger af afstanden fra ovnen til brændbart materiale.

Pladen skal skrues fast til væggen med en luftspalte, så luften kan cirkulere mellem pladen og væggen.Vi skaber afstanden med lange skruer og 40 mm lange stumper af kobberrør på skruerne. Men pladen er tung, så skruerne kan ikke for altid holde pladen. Derfor stiller vi den på den plade, vi allerede har lagt på gulvet.

For at sikre luftcirkulation, borer vi et antal huller langs pladens nederste kant.

1

Saunaovnen skal stå på ildfaste sten. Sæt ovnen på plads, og mål dig frem til, hvor stenene skal placeres. Løft ovnen bort, og sæt stenene fast med husfix. Lad det tørre et døgn, inden ovnen sættes tilbage.

2

Hold en lodsnor mod taget, så loddet havner præcist i midten af røgrøret. Vent, til loddet er holdt op med at svinge, og sæt så et mærke i taget.

3

Bor gennem taget med et langt bor lige mærket. Hold boremaskinen, så boret er lodret. Bed en medhjælper om at sige til, når boret er kommet gennem taget.

4

Lav en skabelon i rørets tykkelse, og læg cirka 20 mm til. Selv om røret er isoleret, skal der nemlig være luft omkring det. Følger der en skabelon med, kan du bruge den. Med skabelonen markerer du både på indertag og ydertag. Sørg for, at skabelonens centrum er midt i borehullet.

5

Sav hul i taget med en stiksav. Vi købte en billig batteridrevet sav. Den fungerede udmærket, da vi havde erstattet savklingen med en mærkevareklinge. Har du ingen stiksav, kan du bore flere huller tæt ved siden af hinanden og siden file kanterne rene.

6

Skorstensrøret skæres til i den ønskede længde. Brug tuschpen eller kridt for at markere savsporet. Hvis du vikler et stykke papir rundt om røret og sørger for, at kanterne overlapper, så får du et absolut lige mærke tværs over røret.

7

Når skorstenspiben er på plads krænges tætningen ned rundt om røret. Det er en tyk gummidug, som følger med røret. For at holde tæt mod taget sættes gummidugen fast med tagmasse.

8

Når man har skåret hul i tagpappet, saver man et hul, som er større end skorstenspiben, for at der skal være et luftrum hele vejen rundt. Det gør ikke noget, at tagbrædderne bliver synlige, for de bliver beskyttet, når gummidugen fæstnes med tagmasse.

9

Sav hul i internitpladen til indertaget. Sæt så pladen fast i taget med lange skruer og 40 mm kobberrør som afstandsholdere, så der bliver et luftrum over pladen.

06
Fodlister og sokler uden synlige samlinger 3 Trin

Arbejdet med saunaen afsluttes med, at sokler og fodlister monteres. Havde det været i en almindelig bolig, kunne vi save alle ender i vinkel og på den måde få flotte vinkler og hjørner. I en sauna kommer listerne til at tørre ind - og når de tørrer ind, så krymper de, og samlingerne vil åbne sig. Vi vælger derfor en andens løsning. Den kan du også bruge, hvis vægmaterialet giver efter, eller hvis træet føles fugtigt og ikke har nået at tilpasse sig, når listerne monteres.

1

Monter den ene sokkel, efter at du har savet den vinkelret til i begge ender. Lad listen gå helt ud til væggen.

2

Næste sokkel saves i vinkel på 45 grader. Hold enden mod en profileret stump, og marker, hvor den lige kant rammer stumpen. Fas den vinkelsavede kant af med stiksaven, og finjuster med en skarp kniv.

3

Den tilpassede sokkel saves så lang, at den sidder lidt i spænd. Den krymper alligevel efter et stykke tid. De to sokler sidder perfekt i hjørnet, og selv om de krymper lidt, så bliver der ikke noget gab.

Saunaen er klar til indvielse. De lange bænke har plads til 8-10 personer og er derfor udstyret med ben i begge ender og på midten. Den brændefyrede saunaovn står på ildfast tegl og en internitplade. Både væg og tag beskyttes af internitpla-der med luft bagved. Saunaens ene side er en glasvæg, som giver en formidabel udsigt til søen, der ligger kun et par meter væk.

Materialer

TIL INDERTAG:

• 13 x 120 mm profilbrædder, cirka 12 kvadratmeter
• Isolering (45 mm tyk), cirka 12 kvadratmeter

TIL INDERVÆGGE:

• 13 x 70 mm saunapanel, cirka 20 kvadratmeter
• Isolering (45 mm tyk), cirka 20 kvadratmeter

SAUNAINDRETNING:

• 2 bænke
• Brændefyret ovn, model Tylö KL 16
• 12 mm internit LV-plader, cirka 4,2 kvadratmeter
• Ildfast tegl, 15 sten
• Kobberrør
• Skruer
• 3 m skorsten, Tylö E3-100

GLASVÆG:

• Alu Line Edition i specialmål (fra Tylö)
• 45 x 45 mm lægter, 10 m
• Profillbrædder, 2 kvadratmeter
• Hjørneliste, 21 x 21 mm, cirka 6 m

Desuden:
• 16 x 95 mm sokkelpanel, 15 m
• Diverse lister og lægtestumper
• Tagmasse eller tagkit i patron
• Skruer, 4 x 50 mm og 5 x 70 mm
• Dykkere, 40 mm og 55 mm
• Husfix

VÆRKTØJ:

• Skruetrækker/skruemaskine
• Stiksav,
• Geringssav
• Installationsbor
• Fukssvans
• Hammer
• Hobbykniv
• Isoleringskniv
• Lodsnor
• Dorn
• Tommestok og vaterpas
Desuden åndedrætsværn og handsker

Forhandler:
Bænke, brændefyret ovn, skorsten og glasvæg: Tylö, tlf. 38 11 48 11, www.tylo.dk

Pris

Prisniveau (cirkapriser):
Brændefyret ovn, 4800 kroner
Bænke, 5300 kroner
Skorsten, 4500 kroner
Glasvæg, 13600 kroner
Panel, isolering, øvrigt, 5800 kroner

Totalt cirka 34.000 kroner

Tegning

Brandsikre plader

Internit LV er en cementbaseret plade, som er brandsikker og perfekt til vores formål. Vi stiller den brændefyrede saunaovn på ildfast tegl, som er sat fast på en internitplade med husfix. På væggen bag ovnen sidder en internitplade med lufthuller nederst. Pladen er sat 40 mm fra væggen ved hjælp af skruer og 40 mm stumper af kobberrør. Luftspalten er vigtig, for at trævæggen ikke skal blive for varm. Også i taget er der en internitplade, og også den er sat fast med 40 mm kobberrør som afstandsholdere. Hullet i tagpladen saves efter anvisninger fra skorstensfejeren.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Præcis tilpasning af isolering

TIPS: Sæt isoleringen i spænd

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Sauna