Intro
Vejledning
01
Gør jorden klar til kartofler
9
Trin
Nye kartofler er eftertragtede – og tidlige kartofler endnu mere eftertragtede.
Her får du gode råd til, hvordan du kan forberede jorden, så dine kartofler får et lille forspring.
Dæk jorden til med plast, hvis du ønsker tidlige kartofler. Det varmer jorden op, og vil give dine kartofler et lille forspring. Jordstykket til kartofler er ikke så stort i denne have, da der kun skal være tidlige kartofler.
Plasten fjernes, efter at jorden har stået tildækket en uges tid. Det er et passende tidsrum til at varme jorden op.
Det er vigtigt, at kartofler lægges i den rigtige dybde og med den rette afstand.
Her viser vi dig, hvordan du lægger kartoflerne, så du får det største udbytte.
Inden du lægger kartoflerne, bør de forspires. Hvorfor får du også at vide her.
Læggekartoflerne er klar til at blive lagt. Kartoflerne er forspirede. Det bør du altid gøre, dvs. stil dem mørkt og lunt (15-20 grader) fx i æggebakker. Det giver både tidligere høst og større kartofler.
Når spirerne er i gang, sætter du kartoflerne køligt, men frostfrit – og gerne i solen. Når spirene er 3-4 mm lange, er de klar til at blive lagt. Der går ca. 3-4 uger.
Marker, hvilken kartoffelsort du lægger hvor – især hvis du har flere slags. Ellers risikerer du at glemme sortsnavnet. Det er ærgerligt, hvis kartoflerne smager godt, og du gerne vil have de samme næste år.
Læg kartoflerne i en dybde på 7-8 cm. Afstanden mellem kartoflerne skal være ca. 30 cm, og afstanden mellem rækkerne ca. 60-70 cm.
Lav et hul til kartoflen, og sæt den derned. Pas på, du ikke ødelægger spirene. Hvis du spænder en snor ud, der markerer rækken, kommer dine kartofler til at stå lige. Det er en fordel, når kartoflerne senere skal hyppes.
Hyp kartoflerne, når de alle er lagt. Det er vigtigt, der kommer lidt jord hen over rækkerne, så kartoflerne ikke bliver grønne. I det tidlige forår kommer det også til at give kartoflerne lidt ekstra varme.
02
Hyp kartoflerne jævnligt
4
Trin
Du bør jævnligt hyppe dine kartofler. Det betyder, at du skal skubbe noget jord op omkring kartoffelplanterne på begge sider.
Her får du at vide, hvorfor det er vigtigt. Vi viser dig også, hvordan du hypper dine kartofler – enkelt og effektivt.
Kartoflerne er vokset til. Undervejs, mens de vokser, bør du hyppe kartofler jævnligt, så de er dækket af jord.
Det ekstra jordlag gør, at kartoflerne ikke får sollys og bliver grønne.
Kartoflen her har ikke været dækket godt nok. Den er blevet grøn af sollys og indeholder nu et giftstof, der hedder solanin. Derfor skal du smide alle grønne kartofler ud.
Hyp dine kartofler jævnligt, så de er dækket af jord, og du undgår, at de bliver grønne. Det gør du ved at skubbe jorden op på begge sider af planterne, så der dannes en lille jordhøj omkring dem.
Et hakkejern er glimrende til opgaven – og det er hurtigt gjort.
03
Grav kartoflerne op
5
Trin
Alt efter, hvornår du har lagt dine kartofler, kan du typisk begynde at grave dine tidlige kartofler op i juni/juli måned.
Hvis du har lagt kartofler, der skal gemmes til vinteren, tages de typisk først op i løbet af efteråret.
Her viser vi dig, hvordan du skånsomt graver dine kartofler op.
Kartoflerne er klar til opgravning, ca. 12-14 uger efter du har lagt dem i jorden. Tidligere sagde man, at kartoflerne først var klar, når de havde blomstret.
Sådan er det ikke længere, for der findes flere sorter, der ikke nødvendigvis blomstrer – og heller ikke bliver så høje. Så du må prøve at grave en blok op med en greb for at tjekke størrelsen.
Kartoflerne er store nok. Jorden rystes af kartoflerne og smides op i en spand.
En greb er det bedste redskab, når du skal grave kartoflerne op. Så risikerer du nemlig ikke så let at hakke kartoflerne over, som hvis du bruger en spade. Du undgår også at få for meget jord med op.
Den forspirede kartoffel, som er moderplanten for alle de nye kartofler, skal du bare smide væk. Den kan ikke spises. Du kan kende den ved, at den som regel er lidt mørkere end de nye og ikke ser lige så appetitlig ud.
Grav jorden igennem en ekstra gang. Ofte vil der dukke et par kartofler mere op, når du graver en ekstra gang.