Det skal du vide, inden du lægger gulvvarme

Få svar på alle dine spørgsmål om gulvvarme, inden du lægger det: el eller vand? Hvor meget fylder gulvvarme? Hvordan fungerer det? Hvordan lægger du selv gulvvarme?

Smid skoene i entreen og træd ud på et dejligt lunt gulv. Varme i gulvet er absolut behageligt, og der bliver næppe bygget et hus i dag, hvor gulvvarme ikke er standard i alle rum.
Men i de lidt ældre huse, som de fleste af os bor i, er sagen en anden: her har radiatorer sørget for varmen i de fleste rum – i mange tilfælde suppleret af tykke sokker og varme hjemmesko.

Skal du have gulvvarme i stedet for radiatorer?

Hvis det alene handler om komfort, er svaret klart: gulvvarme er nummer et. Varme lige under dine fødder er langt mere behageligt end indirekte varme fra en radiators overflade.
Men der er også andre, mere kontante argumenter, der taler for gulvvarmen:

 • Brugen af olie- og gasfyr har en udløbsdato. Lige nu ser det ud til, at oliefyrene bliver udfaset omkring 2030, mens naturgasfyrene kun får en håndfuld år mere, før også de skal være skiftet ud med varmepumper, jordvarme eller en anden ikke-fossil opvarmningsform.
  De fleste af disse løsninger skaber en noget lavere vandtemperatur end olie- og gasfyr, og derfor kan dine nuværende radiatorer sandsynligvis ikke bliver varmet tilstrækkeligt op til, at du kan holde varmen. Og så skal du enten skifte radiatorerne – eller skifte til gulvvarme.

 • Bor du i et gammelt hus med krybekælder eller et lidt nyere hus med dårlig isolering i gulvet, vil du slå to fluer med ét smæk, hvis du får isoleret ordentligt, og samtidigt installerer gulvvarme.

Redaktionen anbefaler: Spar på varmen med nye smarte termostater

Skal du have el-gulvvarme eller vandbåren gulvvarme?

Gulvvarme kan enten bestå af varmemåtter, som er tilsluttet strøm, eller plastslanger med varmt vand i.

El:

Den største fordel ved el-gulvvarme er, at en varmemåtte fylder få millimeter i højden, og derfor er nem at få plads til, uden at du skal bryde gulvet op. Løsningen bliver ofte brugt på badeværelser, hvor varmemåtten lægges under fliserne.
Ulempen er prisen: Med de nuværende elpriser er det meget, meget dyrt at varme større gulvarealer op med el. Og har du ikke el som din primære opvarmningsform i dag, må du slet ikke etablere el-gulvvarme som den primære opvarmningskilde, men kun i mindre rum som fx badeværelset.

Vand:

Vandbåren gulvarmes største fordel i forhold til el-gulvvarme er prisen: Det er billigere at varme vand op, enten som nu med olie, naturgas eller fjernvarme, eller i fremtiden med en effektiv varmepumpe.
Ulempen er besværet ved etableringen: Varmeslangerne kræver plads, og skal du isolere nedenunder gulvvarmen, kan det hurtigt bliver et omfattende projekt.

Hvor meget fylder gulvvarme?

Et væsentligt aspekt ved vandbåren gulvvarme er, at det fylder. Skal du lægge tykke varmeslanger under dit gulv, skal du enten skabe plads nedefter, eller forhøje gulvet.
Et højere gulv betyder højere dørtrin, der måske betyder, at dørene skal afkortes eller skiftes – eller at dørhullerne skal gøres højere. Og laver du kun gulvvarme i nogle rum, bliver der forskel på højden af gulvene.
Du kan købe vandbåren gulvvarme, der fylder helt ned til et par centimeter, men det er stadig en udfordring at løfte gulvet så meget i langt de fleste tilfælde.

LÆS OGSÅ: 4 muligheder: Sådan får du tynd gulvvarme

Grav ud og isolér inden du lægger gulvvarme

Måske har du plads nedefter, men det vil typisk være på bekostning af gulvisolering, hvis dit gulv er lagt på en beton-klaplag, som det er tilfældet med de fleste parcelhuse fra 1960’erne og 70’erne. Og gulvvarme uden isolering er lidt det samme som at fyre for regnormene. Så her bør du helt klart bryde betonen op og lægge isolering i stedet.

Har du krybekælder, er det klogest at slette den: væk med alt organisk materiale som fx gulvstrøer og fyld op med polystyren-isolering, inden du lægger gulvvarme. Så sikrer du, at varmen kun gør det, den skal: varmer dine fødder.

LÆS OGSÅ: Hold kulden nede i krybekælderen

Hvordan lægger jeg el-gulvvarme?

El-gulvvarmen består af en varmemåtte med varmetråde. Måtten lægger du fx i et lag fliseklæb, hvis du skal have fliser på gulvet, spartler over og lægger fliser på.
I varmemåtten ligger der en føler, som elektrikeren forbinder til en termostat, der typisk sidder på væggen. Det er også elektrikeren, der skal slutte varmemåtten til el-nettet.

Få vejledning trin for trin: Elvarme i gulvet - sådan gør du

Hvordan lægger jeg vandbåren gulvvarme?

Der er groft sagt to veje til gulvvarme med vand: Med og uden et betonlag.

Støbt gulvvarme
Den nok mest kendte form for gulvvarme består af varmeslanger, der bliver støbt ned i et betonlag, og så lægger du selve gulvbelægningen ovenpå. Når slangerne fyldes med opvarmet vand, varmer de betonlaget op, og på den måde bliver betonlaget en form for radiator.
Med støbt gulvvarme får du et meget stabilt underlag, og du kan frit vælge, om du vil have trægulv, vinyl eller måske epoxybelægning på dit opvarmede gulv. Til gengæld kan det tage ret langt tid, fra du skruer op for varmen, til betonlaget er varmet op.

Gulvvarme uden beton

Det er ikke længere en selvfølge, at gulvvarme kræver et støbt betondæk. Varmeslangerne kan ligge lige under gulvbelægningen, og med smarte gulvspånplader med spor til slangerne, er det blevet en nem og overkommelig løsning.
Det er en oplagt metode, hvis du fx fylder en krybekælder op med polystyren-isolering, for så kan gulvspånpladerne ligge direkte ovenpå isoleringen. Så undgår du den største ulempe ved støbt gulvvarme: Den lange tørre- og hærdetid, inden du kan afslutte med din gulvbelægning.

Sådan virker vandbåren gulvvarme

Et gulvvarmesystem af den størrelse, du typisk vil etablere i et helt hus, består af:

 1. Rumfølerne (RF) på væggen i hvert rum holder øje med temperaturen og sender signal til styreenheden.
 2. En kontraventil sikrer, at der åbnes for vandet, når der er brug for det, og at vandet ikke løber retur til fyret.
 3. Fyret sørger for det varme vand og kan både være fjernvarme, gasfyr eller fx en luft til vand-varmepumpe.
 4. En styreenhed modtager signaler fra termostater og rumfølere og sørger for, at vandtemperaturen reguleres.
 5. En shunt med en pumpe (P) sørger for at blande vandet, så det har den rette temperatur, inden det pumpes ud i gulvvarmeslangerne.
 6. Fordelerrør forbinder gulvvarmeslangerne med shunten og sikrer det rette flow af vand til systemet. Her sidder termostaterne – i fagsprog kaldet telestater – (T) også.

Redaktionen anbefaler: Gulvvarmen virker ikke - find fejlen!

Er gulvvarme billigere i drift end radiatorer?

Det korte svar er nej. Faktisk viser det sig, at det gennemsnitlige varmeforbrug stiger med cirka 20 procent, når der skiftes fra radiatorer til gulvvarme. Det skyldes simpelthen, at vi gerne vil kunne mærke effekten af gulvvarmen: gulvet skal altså ikke blot være ikke-koldt. Det skal helst være lunt at gå på.
Men hvis du i forbindelse med etablering af gulvvarmen har efterisoleret dit gulv, vil din varmeregning formentlig blive sænket mærkbart alligevel.

LÆS MERE: 24 ekspert-tips til gulvvarme

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Gulvvarme