85 m2 terrasse med 3 forskellige fundamenter

En gigantisk træterrasse kræver et godt fundament, og ofte må man bruge forskellige kombinationer! Her består det af hele tre slags fundering: fliser, betonsko og de geniale jordskruer, der bores i jorden med en slagskruenøgle. Resultatet er en smuk og solid træterrasse, som også får skjulte skruer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
15 dage
Pris
30.000 kroner

Intro

Hvordan bygger jeg en terrasse med forskellige fundamenter?

Det er vigtigt, at du bygger din terrasse på et solidt fundament, så terrassen bliver stående og holder i mange år. Vi viser dig her, hvordan du bygger en solid terrasse på 3 forskellige fundamenter.

Terrasse med forskellige fundamenter: Stolpesten

1. STOLPESTEN
Længst ude mod haven er terrassen funderet med stolpesten. Strøerne er samlet på en rem, der gøres fast i rækken af stolpesten, der er gravet ned i jorden. Det giver maksimal støtte.

Terrasse med forskellige fundamenter: Jordskruer

2. JORDSKRUER
En stor del af terrassens fundament udgøres af jordskruer. Skruerne fås i forskellige længder og skrues i jorden med en stærk slagskrue­ nøgle. Skruerne er ikke billige, men de gør fundamentarbejdet til en leg.

Terrasse med forskellige fundamenter: Fliser

3. FLISER
Vi bygger vores terrasse på en eksisterende fliseterrasse. For at hæve træterrassen klodses en del af den op med fliser, der stables oven på hinanden. De lægges oven på de fliser, der allerede er der.

Vejledning

01
Bjælkesko monteres langs muren 5 Trin

Op mod huset er der en gammel fliseterrasse, som vi kommer til at bruge som fundament for den midterste del af træterrassen. Ind mod husmuren fastgøres strøerne i bjælkesko. For at få bjælkeskoene i den rette højde må vi fjerne den række fliser, der ligger helt ind til husets sokkel.

Vi bruger en 0,5 cm tyk afstandsklods til at sikre, at bjælkeskoene monteres i den rette højde på soklen. De monteres med betonskruer, og vi borer for med et 6 mm betonbor.

1

Et førbillede af terrassen. Fliserne får lov at blive liggende, da de kan bruges til opklodsning af strøerne. I det nedlagte bed for enden af fliserne skal vi bruge jordskruer og stolpesten som fundament.

2

Højden markeres. Fliserne er fjernet inde ved muren, og med grøn murersnor markerer vi, hvor høj terrassen skal være. Strøerne er 10 cm høje, og terrassebrædderne skal flugte med nederste mursten.

3

Mål op. For at sikre at strøerne ligger vinkelret på huset, bruger vi Pythagoras’ læ­ resætning til at måle op. Byg en stor trekant af tre brædder i forholdet 3:4:5, eksempel­ vis 3, 4 og 5 meter.

4

Afstandsklodsen hjælper til. Bjælkeskoen måler 51 x 94 mm, strøerne 50 x 100 mm, så vi sætter bjælkeskoene 5 mm under sokkelkanten. Vi bruger en 5 mm tyk klods til det formål.

5

Montér de andre bjælkesko. Som ud­ gangspunkt kan man nøjes med 60 cm mellem strøerne. Vi bygger nogle specielle strøer, kaldet stiger, til lodrette brædder, og derfor sidder strøerne nogle steder tættere.

02
Stigerne bygges og monteres 5 Trin

Vores terrasse skal have lodrette brædder, der bryder de vandrette terrassebrædder. For at montere de lodrette brædder skal vi placere nogle af strøerne tættere sammen i en konstruktion, vi kalder stiger.

Stigerne består ganske enkelt af to strøer, der er monteret med blot 25 cm’s mellemrum i stedet for 60. I det mellemrum fastgør vi 25 cm lange stykker reglar med 40 cm’s afstand imellem dem. Konstruktionerne ligner stiger, og der er nu plads til, at et langsgående bræt kan monteres.

1

Montér strøerne tæt. Her er de to strøer fastgjort med kun 25 cm’s mellemrum. De bliver til en stige, hvor et langsgående bræt skal monteres. Du bestemmer selv antallet af stiger.

2

Skru “trinnene” fast. Der er 25 cm’s mellemrum, og strøerne er 5 cm brede. Dermed er hele stigen 35 cm bred. Trinnene skrues fast med 4,2 x 75 mm skruer. To i hver side.

3

Strøerne klodses op. Alle strøer klodses op i den rette højde med fliser på midten. Den yderste grønne snor markerer terrassens endelige længde, og den anden, hvor der skal laves en understøttende rem.

4

Stigerne sættes i vater. Vi klodser op, så stigerne ligger helt perfekt. Stigerne bliver holdt fast af remmen senere. Nu gælder det bare om at få det hele i vater.

5

Sørg for, at strøerne ligger lige. Strøerne er i vater, og de har den ønskede højde. Tiden er inde til at grave de stolpesten ned, som den understøttende rem fastgøres i.

03
Stolpestenene graves i jorden 6 Trin

Nu er strøerne lagt i vater og understøttet af fliser. Det er på tide at grave stolpestenene ned for enden af terrassen.

I stolpestenene monterer vi en rem, som strøerne gøres fast på, så hele terrassen bliver solid. Det er benhårdt arbejde at grave betonskoene ned, og vi får brug for både pælebor og spade, men resultatet bliver også et stærkt fundament.

1

Markér, hvor stolpestenene skal være. Vi sætter dem i jorden med cirka en meters mellemrum. Så får remmen solid støtte.

2

Stolpestenene stilles op. Vi har nu bestemt afstanden, en meter, mellem de tunge stolpesten, og vi er klar til at grave hullerne til dem. Brug både pælebor og en spade til at grave hullerne.

3

Grav efter stregen. Vi har sat en murer­ snor op, så vi ved, præcis hvor stolpestene­ ne skal graves ned. Vi bruger et pælebor til at påbegynde hullet og udvider det derefter med en spade.

4

Tjek dybden. Med vaterpasset sørger vi for, at stolpestenene graves ned i samme dybde, så de kommer til at stå i vater.

5

Alle stolpesten graves ned. Beslaget på betonklodsen kan justeres, så vi kan få vores understøttende rem op i den rette højde i forhold til strøerne.

6

Huller fyldes igen. Når alle stolpesten er gravet ned, fyldes hullerne op med jord og stampes grundigt.

04
Rem og jordskruer monteres 5 Trin

Stolpestenene er på plads, og vi kan nu samle den rem af reglar, som enden af strøerne skal skrues fast på. Når remmen er på plads, er det tid til det sjove: jordskruerne. Sammenlignet med at grave betonsko ned i jorden er arbejdet med jordskruerne en leg. Med en kraftig slagskruenøgle kan vi hamre en jordskrue i jorden på mindre end et halvt minut!

Skruerne sættes med cirka en meters mellemrum langs strøerne, så toppen af skruen flugter med strøerne.

1

Skru remmen sammen. Vi sætter remmen sammen af to forskudte reglar. Træet skrues sammen med 4,2 x 75 mm skruer. Hold træet samlet med skruetvinger, mens du skruer skruerne i.

2

Jordskruerne fordeles. Nu er remmen gjort fast, og terrassen er solid i enden. Nu fordeler vi jordskruerne på strøerne, så der er cirka en meter mellem skruerne.

3

Skruerne sættes i jorden. Strøerne er nu i vater og fastgjort i enden til stolpestenene, og med en slagskruemaskine kan vi nu begynde at skrue skruerne i jorden.

4

Beslaget gøres fast. Når skruen er i jorden, sættes der spændeskive og vinkelbeslag på. Beslaget låses med den medfølgende bolt. Vinkelbeslaget skrues fast til strøerne med 4,2 x 75 mm skruer.

5

Montér alle jordskruer. Vi bruger 15 jordskruer til vores terrasse, men takket være den lette montering går det hurtigt.

05
Terrassebrædderne lægges 5 Trin

Fundamentet er en stor del af arbejdet med denne træterrasse, men vi skal selvfølgelig også beklæde den med terrassebrædder.

Vi skjuler her skruerne ved at bruge skruesystemet Marksman Pro fra Camo. Det består af et håndtag, der lader os skrue skruerne skråt i terrassebrædderne. Det giver en solid montering og helt skjulte skruer.

Brædderne monteres med en af-stand på 0,5 mm.

1

Læg det første bræt. Det er vigtigt, at det første bræt, der skal gå i hele terrassens længde, ligger helt præcist. Mod muren er det ikke muligt at skjule skruerne. Der bruges 5,0 x 60 mm skruer i stedet.

2

Giv træet olie. Inden vi skruer terrassebrædderne fast, giver vi dem træolie på bagsiden. Når så terrassen er færdig, kan vi give brædderne en omgang olie på toppen.

3

Fortsæt monteringen. Når første bræt er skruet fast, kan vi give den gas. Der skal bruges specielle Camo-skruer, 4,0 x 60 mm, som passer i hullerne i håndtaget.

4

Brædderne monteres i stigerne. Her kan du se, hvordan et bræt passer i en af de stiger, vi byggede i starten. Der er plads til at montere vandrette brædder op ad det lodrette.

5

Sav enderne af. Når brædderne er lagt, saver vi det overskydende af med en dyksav med føringsskinne. Vi monterer afslutningsbræt hele vejen rundt, så kanten er skjult.

Materialer

Træ:

  • 145 x 27 mm brunimprægneret og rillet fyrretræ til beklædning
  • 45 x 95 mm trykimprægneret reglar til strøer
  • 50 x 100 mm trykimprægneret reglar

Skruer og beslag:

  • 4,0 x 60 mm terrasseskrue C4 (her Camo)
  • 5,0 x 35 mm beslagskrue, 500 stk.
  • 4,2 x 75 mm NKT MontaFlex, 1.500 stk.
  • 5,0 x 60 mm spunskrue, 500 stk.
  • 7,5 x 72 mm betonskruer
  • M16 x 1.000 mm, M16 x 750 mm, M12 x 600 mm GroundPlugs
  • Stolpesten, B13 x L19 x H64 40 kg
  • Bjælkesko, 51 x 94 mm og 45 x 97 mm
  • Sømplader, B60 x L180 x T1,5

Desuden:

  • Ukrudtsdug
  • Kiler (her Knudsen)
  • Træolie

Specialværktøj

  • Slagskruenøgle
  • Camo Marksman Pro
  • Dyksav med føringsskinne
  • Pælebor

Tidsforbrug

15 dage har vi brugt til denne terrasse (85 m²).

Pris

30.000 kr. for denne terrasse (85 m²).

Sværhedsgrad

Terrassen er kæmpestor, og med 3 typer fundament er det en stor, men ikke uoverkommelig opgave.

3D-model

3D-model

Terrasse med 3 fundamenter

Er grunden besværlig, gælder det om at fundere terrassen ordentligt.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolpesten

Længst ude mod haven er terrassen funderet med stolpesten.

Åbn 3D-model

3D-model

Jordskruer

Jordskruerne er nemme at montere i de rigtige højder.

Åbn 3D-model

3D-model

Fliser

Har du muligheden, er et underlag af gamle fliser altid en god og stabil løsning.

Åbn 3D-model

3D-model

Trappe

En trappe giver let adgang, specielt hvis terrassen er lidt høj.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Montering af jordskrue

Brug vaterpasset ofte - så står skruen helt lodret

TEKNIK: Vinkel til større projekter

Den laver du nemt selv af tre brædder

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

TEKNIK: Endesnit på terrassebrædder

Med dyksav og skinne bliver kanten helt lige

TIPS: Tydelig opmærkning på mørkt træ

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse