16 dumme flisefejl

Dybe kørespor i indkørslen. Fliser, der skrider ud. Og ukrudt, der vokser lystigt i store fuger. Det kan let gå galt, hvis ikke du får stampet underlaget ordentligt og sikret kanterne. Vi har kigget på indkørsler og fundet 16 meget almindelige fejl og fortæller her, hvordan du kan undgå at lave dem.

Når du skal lægge fliser, er det blandt andet vigtigt, at underlaget stampes ordentligt, og at du får sikret kanterne. Ellers risikerer du fx, at fliserne skrider ud, og at der kommer buler eller dybe spor.

Her har vi samlet 16 af de mest almindelige flisefejl. Læs også hvordan du retter fejlen, hvis du først har begået den.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

1. Ingen kantsikring

Her er slet ingen sikring af kanterne. Sidste række sten ligger direkte ud til rabatten uden støtte fra fx beton. I en indkørsel, hvor der kører tunge biler, vil det betyde, at fliserne kommer til at skride.

Løsning:
En solid kantsikring laves ved at sætte store kantblokke fast i beton yderst eller støbe en kraftig kant af beton op til de yderste sten.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Giv belægningen styrke med kantsikring


2. Forkert kantsikring

Stenene er alle lagt på samme led som en bort yderst som et forsøg på kantsikring. Men det kræver større sten eller beton. Så stenene vil skride ud til siden, når der kører biler, og komme til at ligge med stor afstand mellem fugerne.

Løsning:
Brug kantblokke beregnet til formålet, når du skal kantsikre en indkørsel. Det er især vigtigt på den første del af indkørslen, hvor hjulene drejer og belaster belægningen mest.

LÆS OGSÅ: Giv belægningen styrke med kantsikring


3. Forkert fald

Hvis der er mørke områder på husets sokkel, er det tegn på, at vandet i indkørslen eller terrassen bliver ledt i den forkerte retning, nemlig hen til huset. Det er en dårlig idé, da det kan give fugtskader på huset.

Løsning: Sørg for at lave et fald på belægningen, der vender den rigtige vej – væk fra huset! Et fald på 2 cm pr. meter er passende.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Sådan etablerer du fald på belægningen


4. Dybe kørespor

Køresporene er dybe og bliver kun dybere med tiden. Når stenene ikke ligger vandret, opstår der store fuger. Det betyder, at der nemmere trænger store mængder vand ned under belægningen. Det ødelægger underlaget og får fliserne til at ligge endnu mere ujævnt.

Løsning:
Der er desværre kun én vej. Op med fliserne og start forfra, så underlaget er i orden. Det øverste muldlag skal fjernes, og jorden skal stampes, så evt. huller lukkes.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Sådan lægger du en fast bund under belægningen


5. For let pladevibrator

Når du komprimerer bunden til en indkørsel, er det vigtigt at bruge en tung pladevibrator på mindst 200 kg

Når du komprimerer bunden til en indkørsel, er det vigtigt at bruge en tung pladevibrator på mindst 200 kg

Underlaget til en indkørsel af enten knust beton eller bundsikringsgrus skal komprimeres med en pladevibrator, så belægningen ikke synker. Det er vigtigt, at pladevibratoren er tung nok, dvs. vejer over 200 kg. Bruger du en mindre pladevibrator, er det ikke sikkert, at underlaget bliver stampet godt nok sammen, så du risikerer, at belægningen sætter sig.


6. For tynde fliser

Det er ikke ligegyldigt, hvilken type fliser du lægger i din indkørsel. Fliserne skal kunne holde til vægten af tunge biler, så de ikke knækker. Som hovedregel gælder det, at fliser til en indkørsel med biler skal være mindst 6 cm tykke, hvis det er små sten, og mindst 7 cm, hvis det er store sten.


7. Forkert underlag

Når du skal lave en belægning, er det altafgørende for et godt resultat, at underlaget er i orden. Du skal først fjerne det øverste lag muldjord, så du kommer ned til råjorden, og derefter bygge et nyt underlag op. Underlaget til en indkørsel kan fx bestå af knust beton, bundsikringsgrus eller stabilgrus med 3-5 cm afretningsgrus ovenpå. Når der skal køre tunge biler, stiller det større krav til underlaget. Til en terrasse, der kun skal bære vægten af mennesker, kan du nøjes med 10-15 cm stabilgrus med 3-5 cm afretningsgrus ovenpå.


8. Trærødder skubber belægningen op

Rødder fra et stort træ har presset fliserne op, så der er en stor revne i belægningen. Den er nu ujævn med helt åbne fuger, så der kan trænge meget vand ned og ødelægge underlaget endnu mere.

Løsning:
Fjern store træer, der står tæt op ad, hvor du vil anlægge en indkørsel eller terrasse. Rødderne vil ødelægge belægningen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Fiks indkørslen før det går galt


9. Lange, ubrudte fuger

Fliser, der ikke ligger i forbandt, ligger ikke lige så stabilt som fliser, der gør. Forbandt betyder, at fliserne ligger lidt forskudt i forhold til hinanden. Dermed bliver fliserne “låst” sammen, så belægningen bliver stærkere. Det er især vigtigt, hvis du lægger en belægning med små fliser, og hvis det er en belægning i en indkørsel. Der findes meget store og meget tunge sten, der godt kan lægges med lige linjer og blive på deres plads, men de skal lægges med maskinhjælp.


10. Fugerne bugter sig

Når stenene er lagt for tæt, kommer fugerne let til at bugte sig, så de ser skæve og upræcise ud. Det er især tydeligt, når du står og kigger på de “lange” linjer.

Løsning:
Lav en fuge, der er stor nok til, at den kan optage de små variationer i flisestørrelsen, som altid findes. En fuge på 2-5 mm mellem stenene er passende.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Fiks de skæve fliser i indkørslen


11. Stenene vender forkert

Når stenene i en indkørsel er lagt i kørselsretningen, er belægningen ikke nær så stærk, som når stenene lægges på tværs af kørselsretningen. Stenene presses lettere ud til siden, og fugerne vil bare fortsætte med at vokse.

Løsning:
Aflange fliser som fx herregårdssten skal lægges på tværs eller diagonalt af kørselsretningen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: 1.000 muligheder med herregårdssten


12. Fiberdug under stenene

Lægger du fliser oven på fiberdug, kommer de ikke til at ligge godt. Fliserne får nemlig ikke ordentlig fat i det øverste lag af underlaget, afretningslaget. Det skal trænge en smule op i fugerne, for at fliserne ligger så stabilt som muligt. I øvrigt undgår du ikke ukrudt ved at lægge fliserne oven på fiberdug. Frø kommer nemlig oppefra.

Løsning:
Fliserne skal lægges i et lag afretningsgrus, der er 2-4 cm tykt, og trykkes godt ned i underlaget med en pladevibrator til slut.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Stamp din indkørsel stærk


13. For tykt afretningslag

Afretningsgruset rettes af med et langt vaterpas eller et lige bræt, så laget har den rette tykkelse på 3-5 cm.

Afretningsgruset rettes af med et langt vaterpas eller et lige bræt, så laget har den rette tykkelse på 3-5 cm.

Nok er det vigtigt, at fliserne kommer ned og får godt fat i afretningslaget. Det betyder dog ikke, at du skal være ekstra rundhåndet med afretningslaget. Bliver dette lag for tykt, kommer dine fliser nemlig ikke til at ligge godt og stabilt. Den ideelle tykkelse på afretningslaget er 3-5 cm, og det gælder både til indkørsel og terrasse.


14. Ingen pladevibrator

Når du har fyldt fugegrus i fugerne på din nye belægning, er det vigtigt, at du kører belægningen over med en pladevibrator. Det får fugegruset til at synke godt ned i fugerne, så de bliver kompakte, og fugegruset bliver “låst fast” mellem hver enkelt sten. Husk at efterfylde og komprimere igen. Jo mere kompakte fugerne er, jo stærkere er belægningen.


15. Strandsand i fugerne

Strandsand hører til på stranden, ikke i flisefuger. Strandsand er nemlig så fint, at det hurtigt forsvinder. Det “pakker” heller ikke, da kornene er runde. Det betyder, at fliserne kommer til at ligge ujævnt, da de ikke får støtte i fugerne, som rigtigt fugesand giver.

Løsning:
Du skal feje rigtigt fugesand ned i fugerne. Det består af småsten med en diameter på 0-4 mm.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge fugesand!


16. Rabatten er højere end indkørslen

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indkørsel