Det skal du vide, inden du bygger højbed

Hvorfor skal du bygge et højbed? Hvilke materialer skal du bruge? Skal der noget bestemt jord i? Det og meget mere får du svar på, i denne artikel om højbede.

Hvorfor skal du vælge et højbed?

Et højbed er flot i sig selv, men det kan også have praktiske funktioner. Du kan bruge det som køkkenhave - opdelt i felter, hvis du bygger flere højbede. Eller du kan bygge det højt eller plante forholdsvis høje og tætte planter i bedet, så du kan bruge det til at skabe læ og forhindre indkig, fx ved din terrasse.

Et højbed kan også bruges som rumdeler i haven. Det er også oplagt at dyrke planter og blomster i højbede, hvis jorden i din have er dårlig, fx meget leret. Det er et stort arbejde at forbedre jorden i en hel have, mens det er betydeligt mere overskueligt kun at skulle gøre i et højbed.

Højbede egner sig rigtigt godt til krydderurter.

Hvad skal du bygge højbedet af?

Der er flere muligheder, når du skal vælge materialer til at bygge dit højbed.

TRÆ

Træ er en klassiker, da det er nemt at få fat i og nemt at arbejde med. Det har dog den ulempe, at det er svært at undgå konstant jordkontakt, og det vil før eller siden føre til råd. Men bruger du trykimprægneret træ til stolper, der skal i jorden, så holder de lidt længere.

Til beklædning det ikke en god ide med trykimprægneret træ, hvis du vil bruge bedet til spiselige afgrøder. Her kan du i stedet bruge fx lærketræ eller ubehandlet træ, som du giver træbeskyttelse på den udvendige side. På den indvendige side kan du beskytte træet mod fugt ved at beklæde siderne med plast eller tagpap.

Læs mere: Klassisk højbed i lærketræ

STEN

Du kan også vælge at bygge dit højbed i sten. Det kan fx være kantblokke, der limes sammen eller natursten, der holdes sammen med mørtel eller cement. Det kræver ingen vedligeholdelse og har en meget lang levetid.

KOMPOSIT

Det samme gælder et højbed med galvaniserede stolper og en beklædning med brædder af komposit, der er modstandsdygtigt over for og derfor ikke vil rådne trods konstant fugtpåvirkning.

Læs også: Lang holdbarhed med fibercement og stål

Højbede af stål og komposit kan fungere rigtigt godt sammen med fliser.

JERN

Et højbed af jern er også vedligeholdelsesfrit. Det bliver nedbrudt med tiden, men det sker meget langsomt, og patineringen er flot. Jern er dog noget dyrere og en del tungere og mere besværligt at arbejde med end fx træ.

Hvordan skal du bygge højbedet?

Hvordan du bygger dit højbed, afhænger i høj grad af, hvad du skal bruge det til, og hvilke materialer du vælger.

Som udgangspunkt er det smart at vælge en konstruktion, der er aflang og ikke for bred, så du kan kunne komme til bedet fra begge sider. Det gør det nemt at luge, gøde, plante, høste og bearbejde jorden.

Du bør også tænke over, hvor højt det skal være. Skal det fx kunne give læ, skal det være forholdsvist højt. Skal det ‘bare’ være til pynt, behøver det ikke at være højt. Skal det bruges til køkkenhave, er det rart, at det har en vis højde, så du ikke skal bukke dig langt ned for at luge, høste mv.

Vælger du træ, er det oplagt at bygge bedet op omkring nogle stolper i hjørnerne med en bræddebeklædning på siderne. Ønsker du et langt højbed, skal der måske være en eller to stolper midt på langsiden også. Det samme gør sig gældende, hvis du vælger at bygge i komposit eller med sider af jern, der fastgøres til stolper af træ.

Det behøver ikke være svært at bygge sit eget højbed. Her er det en simpel trækontruktion, der gør det ud for et højbed.

Bygger du et højbed af sten, skal du sørge for at have et godt fundament af grus, som du graver en rende til, og lægger første række sten tilrette i med en mørtel- eller cementblanding mellem stenene.

Læs også: Buet højbed af betonsten

Skal du vælge åben eller lukket bund?

Som hovedregel er det mest hensigtsmæssigt, at bunden i et højbed er åben, og at den nye jord i højbedet får god kontakt med den underliggende jord. Det vil i de fleste tilfælde give planterne de bedste vækstbetingelser.

Er din jord under højbedet leret eller meget komprimeret, kan du med fordel fjerne det øverste lag, så der er plads til at forbedre jorden med lidt sand og muldjord.

Sørg for, at jorden, du fylder i dit nye højbed, kommer i god kontakt med den underliggende jord.

Hvis du vil undgå at rode med den underliggende jord, kan du vælge en fast bund, fx en presenning eller et lag kraftig plast. Her er det dog vigtigt at perforere bunden, så vandet kan sive ud. Ellers bliver den “sur”. Et dræn i bunden, fx vha. et lag sten, er også en god ide.

Byg et højbed til kapillarkasser

Du kan også vælge at bygge et højbed, der passer til kapillarkasser. Det er kasser med et indbygget vandingssystem, hvor du planter ovenpå i plantesække. Fordelen er, at jorden holdes fugtig, selv om du kun vander ca. en gang om ugen.

Hvilken jord skal du fylde i?

For at få succes med dit højbed er det vigtigt, at du fylder det med god jord. Den skal være næringsrig og porøs, så planterne får de bedste vækstbetingelser. Der findes færdige blandinger med såkaldt højbedsmuld, som er klar til at blive fyldt direkte i højbedet.

Du kan også bruge almindelig havejord, som du blande med lidt sand og kompost for at få en mere luftig og næringsrig jord.

Brug den rigtige jord, hvis du vil have succes med dit højbed. Man kan købe færdige blandinger i de fleste havecentre, eller du kan selv lave en god jordblanding.

Ren kompost i et højbed dur ikke - så får planterne for mange næringsstoffer. Men det er en god ide at tilføre kompost en gang årligt, fx ved at lægge et 4-5 cm tykt lag ud i bedet i det tidlige forår.

Højbed som surbundsbed

Ønsker du et surbundsbed, er det oplagt at lave det i et højbed, hvis du ikke har en naturlig sur jord i din have (og det har de færreste). I højbedet har du en naturlig afgrænsning, så det er nemt blot at fylde det op med surbundsjord, som købes i store sække. Og du kan plante dit højbed til med rhododendron, hortensia og andre surbundsplanter.

Lav en falsk bund i højbedet

Hvis du har et forholdsvist højt bed, og du kun ønsker små planter fx krydderurter, kan du overveje at lave en falsk bund i dit højbed. Så behøver du ikke at fylde så meget jord i. Den falske bund kan du fx lave med polystyren (flamingo), der er nemt at skære til. Eller du kan ligge nogle større sten i bunden, der samtidigt giver et godt dræn i bedet.

Læs også: Nemt og billigt højbed

Med en tyk polystyren-plade i bunden af højbedet sparer du en masse jord. Det er især velegnet til højbede med for eksempel krydderurter, hvor planternes behov for jord ikke er så stort.

Hvor ofte skal du vande?

Jorden i et højbed vil tørre hurtigere ud end jorden i naturligt niveau. Jo højere dit bed er, jo hurtigere vil den også tørre ud – eller jo mere vanding vil bedet kræve. Specielt i varme og tørre perioder vil det kræve meget vanding, måske dagligt.

Mulighed for tidlig dyrkning i et højbed
Når jorden kommer lidt op i højden, har det den fordel, at den bliver hurtigere varm, så du kan fremrykke vækstsæsonen en smule. Det kan især være interessant for dig, der vil bruge højbedet til køkkenhave.

Du kan fremrykke vækstperioden yderligere, hvis du lægger plast over højbedet, eller evt. bygget et par rammer med glas, så du kan bruge det som mistbænk i det tidlige forår.

Læs også: Højbed med indbygget drivhus

Kan højbedet beskyttes mod fugle og snegle?

Et højbed er nemt at dække til, hvis du har afgrøder, der skal beskyttes mod fugle, fx jordbær.

Har du mange snegle i din have, er det en god ide at beskytte højbedet, så de ikke kravler op. Snegle spiser ikke bare grøntsager fra køkkenhaven, men kan også sagtens finde på at kaste sig over fx blomster og stauder.

Du kan købe særlige kanter med en skarp nedadgående kant, som sneglene ikke kan komme rundt om. Du kan også vælge at montere et kobberbånd øverst på kanten af dit højbed. Det bryder sneglene sig ikke om, da der skabes en elektrisk effekt, når sneglenes slim kommer i kontakt med kobberet.

Læs også: Byg et sneglesikkert højbed

Dræbersnegle er enhver haveejers mareridt, så du kan med fordel sikre dit højbed mod snegle.

Hvordan laver du sædeskifte i et højbed?

Sædeskifte betyder, at de forskellige planter, du dyrker i din køkkenhave, flytter plads. Det vil sige, at du fx ikke skal dyrke kartofler i det samme højbed år efter år. Gør du det, risikerer du, at du et dårligt udbytte og sygdom i dine planter.

Dyrker du grøntsager i højbede, er det meget nemt og overskueligt at lade de forskellige typer grøntsager skifte plads fra år til år. Bygger du fx 6 højbede, kan du lade grøntsagerne rotere, så der går 6 år, inden du har den samme grøntsag på det samme sted igen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede