Du er ikke alene
Selvom du bygger selv, behøver du ikke at gøre det helt alene. Der er masser af livliner, du kan trække på. Og nogle af dem er helt nødvendige for at opnå et godt resultat.
1. ARKITEKTEN
Byggeteknik og håndværk er én ting, arkitektur og æstetik er noget helt andet. Det er ofte en god idé at bruge en smule af byggebudgettet på en arkitekt, der kan sikre, at bygningen passer ind i omgivelserne og fremstår harmonisk – og som måske kom mer med idéer, du slet ikke havde overvejet. Optimal indretning og valg af materialer kan mange arkitekter også hjælpe med.
2. INGENIØREN
Konstruktioner og dimensioner er ingeniørens område. Hvor kraftige skal tagets spær være, og hvor mange skal der til, for at du kan lægge den ønskede tagdækning på? Her må du ikke spare på rådgivningen. Det kan blive meget dyrt, hvis du begår konstruktionsmæssige fejl.
3. HÅNDVÆRKEREN
Du kan klare alting selv, men der er opgaver, du ikke må selv. Fx tilslutning til kloak og installation af strøm. VVS’eren skal du også have med, hvis du skal lave noget, der involverer drikke vandet. Og så er der tømreren. Medmindre du er en virkelig gar vet gør det selv’er, vil du under et husbyggeri løbe ind i opgaver, der er ganske komplekse, fx en tagkonstruktion, der skal bygges ind i et eksisterende tag. Her kan du overveje at hyre en tømrer nogle dage, så du har eksperthjælp der, hvor du selv er usikker.
4. BØGER, BLADE OG INTERNETTET
Læs dig klogere, mens du lægger planer for din kommende bygning. Ud over reglementer findes der masser af bøger om fx træsorter, tagkonstruktioner og gulvvarme. Og så er der jo Gør Det Selvs over 1.000 byggevejledninger og faktaartikler. På internettet kan du også få hjælp – men pas på, og vær kritisk. Ikke alle de “gode råd”, du finder på fx YouTube, tager højde for dansk byggelovgivning.
5. PRODUCENTER
Mange producenter af byggematerialer har vejledninger på deres hjemmesider. Store producenter har ofte detaljerede tegninger og videoer, der kan hjælpe dig med lige netop deres tagpap, vægbeklædning, gulvmateriale eller ovenlysvinduer. Nogle producenter har også kunderådgivning online eller pr. telefon – og har de ikke, så prøv at ringe alligevel. Meget ofte er producenter kun glade for at kunne hjælpe dig med rådgivning.