Tilbygning del 1: Inden du går i gang

En tilbygning til et hus er et kæmpe projekt. Her gennemgår vi, hvad du skal have styr på, når du vil føre din drøm og en tilbygning ud i virkeligheden.

Det er fristende at kaste sig over drømmebyggeriet med det samme, men vent lige lidt!

Inden du kan sætte spaden i jorden, er du nødt til at have tænkt dig grundigt om, og du er nødt til at have styr på lovgivningen, bygge reglementer, lokale bestemmelser og eventuelle installationer på din grund.

Heldigvis er der hjælp at hente til det hele.

1. Start med drømmene

Måske rækker budgettet ikke til en herregård.

Men tænk alligevel store tanker:

  • Hvordan vil du allerhelst have, at dit hus eller din tilbygning skal se ud?
  • Hvilke rum skal det indeholde? Hvilken facade er den flotteste?
  • Drømmer du om en altan eller måske en tagterrasse?

Uanset om drømmene er realistiske eller ej, så er det sjovere at starte dér og så skalere ned end at starte med en billig og lidt uambitiøs standardløsning.

2. Få styr på love & regler

Du kan godt drømme om en vikingeborg, men det er ikke sikkert, at du må bygge den i villakvarteret. Kommunen har lokalplaner, og byggelovgivningen stiller krav til en lang række forhold.

Du bør som minimum sætte dig ind i:

  • Lokalplanen og eventuelle servitutter (kommunen)
  • Bygningsreglementet (køb eller lån på biblioteket)
  • Vådrumsreglementet, hvis du laver badeværelse (køb eller lån på biblioteket)
  • Vand- og elinstallationer på din grund (kommunen)
  • Ansøgning om byggetilladelse (kommunen)

3. Indhent tilbud på materialer

Det er et gigantisk arbejde, hvis du selv skal hente alle byggematerialerne til en større tilbygning eller et helt hus. Og det er langtfra sikkert, at det er den billigste løsning.

Når du har styr på dine drømme, dine ønsker og dine tegninger, kan du lave en materialeliste. Brug den til at indhente tilbud fra flere leverandører.

Meget ofte kan du opnå ganske gode rabatter ved at lægge én samlet ordre i én butik.

4. Lav en tids- og hjælperplan

Når du har styr på hele projektet og prisen på materialerne, er tiden kommet til planlægningen af byggeriet. Her gør du dig selv en stor tjeneste, hvis du laver et “tids- og hjælperskema”, gerne i et regneark.

Skemaet skal gennemgå de enkelte dele af projektet på den ene akse, fx “opmåling og afmærkning af grund”, “gravning af rende”, “levering af beton” osv. Her skriver du også evt. håndværkere på, fx “Kloakmester”, så du ved, hvem der arbejder hvornår.

På arkets anden akse har du dage, uger og måneder markeret. Når du udfylder arket, kan du tydeligt se, hvor lang tid hver del tager, om nogle projekter kan (eller ikke kan) lappe ind over hinanden, hvornår noget skal være klar til fx elektrikeren osv.

Du er ikke alene

Selvom du bygger selv, behøver du ikke at gøre det helt alene. Der er masser af livliner, du kan trække på. Og nogle af dem er helt nødvendige for at opnå et godt resultat.

1. ARKITEKTEN

Byggeteknik og håndværk er én ting, arkitektur og æstetik er noget helt andet. Det er ofte en god idé at bruge en smule af byggebudgettet på en arkitekt, der kan sikre, at bygningen passer ind i omgivelserne og fremstår harmonisk – og som måske kom mer med idéer, du slet ikke havde overvejet. Optimal indretning og valg af materialer kan mange arkitekter også hjælpe med.

2. INGENIØREN

Konstruktioner og dimensioner er ingeniørens område. Hvor kraftige skal tagets spær være, og hvor mange skal der til, for at du kan lægge den ønskede tagdækning på? Her må du ikke spare på rådgivningen. Det kan blive meget dyrt, hvis du begår konstruktionsmæssige fejl.

3. HÅNDVÆRKEREN

Du kan klare alting selv, men der er opgaver, du ikke må selv. Fx tilslutning til kloak og installation af strøm. VVS’eren skal du også have med, hvis du skal lave noget, der involverer drikke vandet. Og så er der tømreren. Medmindre du er en virkelig gar vet gør det selv’er, vil du under et husbyggeri løbe ind i opgaver, der er ganske komplekse, fx en tagkonstruktion, der skal bygges ind i et eksisterende tag. Her kan du overveje at hyre en tømrer nogle dage, så du har eksperthjælp der, hvor du selv er usikker.

4. BØGER, BLADE OG INTERNETTET

Læs dig klogere, mens du lægger planer for din kommende bygning. Ud over reglementer findes der masser af bøger om fx træsorter, tagkonstruktioner og gulvvarme. Og så er der jo Gør Det Selvs over 1.000 byggevejledninger og faktaartikler. På internettet kan du også få hjælp – men pas på, og vær kritisk. Ikke alle de “gode råd”, du finder på fx YouTube, tager højde for dansk byggelovgivning.

5. PRODUCENTER

Mange producenter af byggematerialer har vejledninger på deres hjemmesider. Store producenter har ofte detaljerede tegninger og videoer, der kan hjælpe dig med lige netop deres tagpap, vægbeklædning, gulvmateriale eller ovenlysvinduer. Nogle producenter har også kunderådgivning online eller pr. telefon – og har de ikke, så prøv at ringe alligevel. Meget ofte er producenter kun glade for at kunne hjælpe dig med rådgivning.

Se alle del-projekterne i temaet '60 m2 tilbygning for 200.000 kroner':

Herunder kan du klikke dig videre til de enkelte delprojekter og se, hvordan vi har båret os ad med at bygge den færdige tilbygning.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tilbygning