Tilbygning del 6: Ovenlys

Selvom det kan virke uoverskueligt at skulle montere ovenlysvinduer, er det faktisk ikke så svært. Dog er det vigtigt at følge vejledningen til punkt og prikke for at undgå utætheder ved vinduet.

Intro

Det kan være angstprovokerende, og det virker også lidt absurd: Efter at have sikret et helt tæt tag skærer vi nu hul i det for at sætte ovenlysvinduer i.

Og det skal da også gøres med respekt, for det indebærer en risiko for utætheder, så det kræver, at alle anvisninger følges ganske nøje.

Ofte skal man tage højde for vinduets placering ift. ståhøjde mv., men ikke her, hvor vinduerne sidder meget højt.

Vejledning

01
Skær hul til vinduerne 6 Trin

1

Vi borer indefra og ud. Da vi byggede taget, besluttede vi allerede vinduernes placering, så med et hul i hvert hjørne kan vi se placeringen udefra.

2

Så saver vi lægterne over. Forinden har vi med en kridtsnor tegnet streger mellem de fire hjørner, så vi kan skære en firkant ud. Klemlisterne brækker vi blot af.

3

Klemlisterne skrues på igen, når vi har rykket dem ud under lægternes ender. Vi sætter en skrue igennem alle lægteender gennem klemlisten og ned i undertaget. Så kan bundlægten skrues fast til sidst.

4

Vi skruer toplægten fast. Her måler vi op fra bundlægten og sætter en streg på klemlisterne i siderne. Toplægten sættes fast med en 60-mm-skrue i hver side gennem klemlisterne.

5

Så skærer vi hul. Forinden har vi skåret tagpappen op med et snit fra hvert hjørne ind mod midten, så det kan vippes tilbage. Og så kan bajonetsaven tage fat.

6

Ovenlys-måleskitse
Uanset vinduets størrelse skal der gøres ekstra plads i hullet til kraver og isolering.

02
Sæt vinduerne på plads 7 Trin

Vi skal have sat ovenlysvinduerne fast i de forberedte huller i taget.

Vi har valgt Velux-vinduer, og langt hen ad vejen er montagen blot et spørgsmål om at følge vejledningen, der er ganske pædagogisk.

Uanset om du har monteret et Velux-vindue før eller ej, så skal du læse vejledningen, inden du starter. Velux opdaterer ofte sine produkter, så detaljer i montagen ændrer sig løbende.

Start altid med at kontrollere, at alle delene er i kassen og er uskadte.

1

Vi finder de fire montagebeslag i kassen og skruer dem på top- og bundkarm. Der er markeringer, hvor de skal sidde, og forborede huller til de medfølgende 30-mm-skruer.

2

Skumkraven klikkes sammen og lægges i vindueshullet. Kraven med stålkant klikkes let sammen af fire dele, og hullet er netop savet 45 mm bredere end vinduet, præcis kravens tykkelse.

3

Vi skærer tagpappen væk langs med stål -kanten, når kraven er kommet på plads.

4

Nu kan vinduet lægges i. Vi fik en makker til at hjælpe. Vinduet er tungt, og der er langt ned! Sæt vinduet på beslagene i bunden, og lad det glide ned på plads. Fiksér det med en skrue i hvert hjørne.

5

Vi tjekker indefra, at vinduet sidder i vater. Hvis det ikke gør, klodses det op i laveste hjørne med en medfølgende plastklods.

6

Sidestykker og karm skal flugte. Gør de ikke det, kan man skubbe forsigtigt til dem med et koben, inden det hele skrues endeligt fast i spærene med de medfølgende 80-mm-skruer.

7

Styr vinduerne
Ovenlysvinduer giver et fantastisk lysindfald, men når der som her er meget højt til loftet, er det umuligt at åbne og lukke vinduerne manuelt.

Vinduerne her er fra Velux, som tilbyder en række muligheder for at styre vinduerne, fra mekanisk styring via en fjernbetjening til decideret klimastyring inklusive app til telefonen.

03
Inddækninger 7 Trin

Selvom det er dejligt at få dagslys ned igennem taget, så er og bliver et vindue en svækkelse af tagets funktion: Vi skærer hul i undertaget, der skal sikre, at vand ikke kan trænge ind i huset. Derfor er inddækning og tætning omkring et ovenlysvindue altid en meget, meget vigtig opgave.

Vand finder ind alle vegne, og inddækningssystemet er nøje gennemtænkt for at lede vandet uden om vinduet. Følg den medfølgende vejledning til punkt og prikke.

1

Vi skal placere en lille skotrende over vinduet. Den trækkes ud i fuld længde og monteres med fald, så vandet løber af. Vi tegner en streg langs hhv. over- og underkant af renden og saver klemlisterne over.

2

Vi skærer tagpappen op som vist: to lodrette snit og et langt snit.

3

Undertagskraven foldes ud. Med butyl-båndet på kravens bagside klæbes den til karmen. Herefter trækkes den godt ned om hver lægte og hæftes fast med klammer.

4

Renden skrues fast på spæret. Under renden ligger undertagskraven, som bukkes ind i renden. Herefter skubbes tagpappen ned i renden. Den overskydende krave skæres af.

5

De medfølgende klips sættes på renden. De skal holde på tagpap og undertagskrave, der er bukket ned i renden. Herefter sættes de øverste inddækninger på vinduet.

6

Vi skærer i undertagskravens nederste del. Vi skærer et Y-formet snit, så kraven kan trækkes under lægten og hæftes fast.

7

Vinduet er bygget op af flere elementer, der igen er samlet af en række enkeltdele. Undertagskrave og inddækninger købes, så de passer til de specifikke forhold.

Materialer

Velux, 780 x 1.400 mm
• Ovenlysvinduer, 2 stk.
• Isoleringssæt, 2 stk.
• Indbygningspakke, 2 stk.
• Dampspærrekrave, 2 stk.
• Lysningspanel, 2 stk.

Pris

Ca. 15.000 kr.

Se alle del-projekterne i temaet '60 m2 tilbygning for 200.000 kroner':

Herunder kan du klikke dig videre til de enkelte delprojekter og se, hvordan vi har båret os ad med at bygge den færdige tilbygning.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tilbygning