Byg dit eget arbejdsbord

Mange drømmer om et fedt snedkerværksted, men maskinerne fylder lynhurtigt værkstedet op, og desuden koster de en formue. Her kan du se, hvordan du på meget lidt plads kan bygge et genialt arbejdsbord, der involverer en stiksav, en overfræser og en båndsliber og giver dig helt nye muligheder med dit værktøj.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.500 kroner
Arbejdsbordet er udstyret med både stiksav, båndsliber og en overfræser.

Arbejdsbordet er udstyret med både stiksav, båndsliber og en overfræser.

Intro

I den gratis gør det selv-vejledning herunder, kan du se, hvordan du skærer ud og monterer værktøjet til arbejdsbordet.

Vi har også lagt arbejdstegningerne, der bliver omtalt i vejledningen tilgængelige i linket herunder.

HENT ARBEJDSTEGNINGERNE HER

Vejledning

01
Sav ud til værktøjet 4 Trin

Vi hopper direkte til det sjove, nemlig bordpladen, hvor de forskellige stykker værktøj skal fastgøres. Vi tager selvfølgelig udgangspunkt i vores maskiner her. Dine maskiner kan se anderledes ud, og dit bord skal selvfølgelig bygges til dem.

1

Værktøjet tegnes op på bordpladen. Med en blyant tegner vi rundt om sålen på både stiksav og overfræser.

2

Optegningen ridses op. For at minimere risikoen for flosset træ ridser vi opstregnin- gen med en hobbykniv.

3

Bor huller til stiksaven og overfræseren. Bor 2-4 huller i hver opstregning, og lav hullet stort nok til, at din stiksavsklinge kan gå ned i det.

4

Værktøjshullerne saves ud. Vær omhyggelig med at save helt lige, så du er sikker på, at værktøjet passer i hullerne. De ru kanter slibes med slibepapir korn 120.

02
Skære 5 Trin

Når der er savet ud til stiksav og overfræser, skal værktøjet monteres. Vi starter med stiksaven. Det er vigtigt, at sålen under maskinen kan fjernes.

Oven på bordpladen monterer vi en 6 mm tyk akrylplastplade. I denne plade borer vi huller og saver ud til fræsejern på overfræseren og klingen på stiksaven. Skruerne til sålerne fastgøres gennem akrylplastpladen i forsænkede huller.

1

Akrylplastpladen limes fast. En akrylplastlim er velegnet til formålet. Vi fordeler limen med en plastikspartel. Læg pladen helt præcist oven på træpladen, og sæt den under pres.

2

Tegn hullerne op. Her ser vi undersiden af bordpladen. Vi placerer stiksavens sål oven på akrylplastpladen og tegner hullerne op med en blyant.

3

Hullerne bores. Fra oversiden af akrylplastpladen borer vi de fire huller til skruer. Vi bruger et 4-mm-bor med en forsænker fastgjort.

4

Tegn op til klingen. Klingen er afmonteret, men holderen er der stadig. Tegn en streg ved klingens placering.

5

Klingehullet bores. Vi bruger et 15-mm-forstnerbor og sliber hullet med slibepapir bagefter. Nu kan stiksaven gøres fast under bordet, så klingen stikker op gennem akrylpladen.

03
Fræse 4 Trin

Stiksaven er på plads, og vi går videre til overfræseren. Princippet bag monteringen er det samme. Når du borer huller til monteringen, er det vigtigt, at hullerne undersænkes, så skruerne ikke stikker op på toppen af pladen.

På vores overfræser kan vi fjerne sålen, hvilket gør det lettere at optegne og fastgøre maskinen. Det kan dog godt lade sig gøre, selvom sålen ikke kan fjernes.

1

Hullerne i sålen optegnes. Vi har skruet sålen af overfræseren og placeret den i udskæringen. Bor igennem fra undersiden, indtil boret bryder pladen.

2

Hullerne bores også fra oversiden. Brug her et bor, hvor der kan monteres en for­ sænker, så skruerne ikke sidder i vejen.

3

Markér fræsejernets placering. Vi fører et fræsejern ned i akrylplastpladen, så den på den måde markerer, hvor der skal bores til jernet.

4

Brug en lille hulsav til at bore hullet til fræsejernet. Vi skal bruge en 40­mm­hulsav. Bor halvt igen­ nem fra begge sider - så flosser pladen ikke så meget.

04
Slibe 13 Trin

Fordelen ved, at båndsliberen er fastgjort, er, at du med begge hænder kan styre, hvor der skal slibes. Det er smart, når du skal slibe med stor præcision.

Vi monterer vores båndsliber på en specialbygget plade, som kan gøres fast på bordet, men fjernes og hænges på siden, når båndsliberen ikke skal bruges. Det er smart, fordi det sparer plads og giver mere albuerum til bordets andre funktioner.

1

Træ til slibepladen tilskæres. Vi saver træet til med en rundsav, men du kan sagtens bare bruge en almindelig fukssvans.

2

Hængehullerne bores. Pladen til slibemaskinen kan hænges på siden af bordet i to skruebeslag. Vi borer to huller, hvor skruebeslagene skal passe i.

3

Ophænget streges op. I begge sider skal der saves af pladen, så der bliver slidser, hvor pladen kan hænge på skruebeslaget og spændes fast, når den er på bordet.

4

Sav slidsen med en stiksav. Opstregningen er lavet med en tømmervinkel, så den er helt lige.

5

Vi må fræse en rille. Vores båndsav kan ikke lægges helt fladt på bordet, så vi fræser en rille, hvor den kan ligge i.

6

Der måles og tilskæres. Båndsliberen fastgøres med holdere over de to håndtag. Vi skærer to klodser, der passer ned over håndtagene.

7

Holderne til fastgøringen bores i borestander. Der skal bores huller til de skruer, der skal gøres fast i holderne. Vi bruger en boremaskine i borestander for at bore helt lige.

8

Læg båndsliberen på pladen, og bor for. Sæt holderne på plads. Bor igennem og ned i pladen med et træbor. Bemærk, hvordan båndsliberen passer ned i den rille, vi fræsede tidligere.

9

Holderne skrues fast. I hullerne i pladen monteres indslagsmøtrikker, som boltene skrues i.

10

Vi bygger en front på bordet. Der er styr på båndsliberen, og vi bygger en front på pladen, som holder slibedelen adskilt fra fræseren og savklingen. Den lille firkant er beregnet til værkstedsstøvsugeren.

11

Vi monterer et stykke akrylplastplade foran båndsliberen, så emnet, der skal slibes, lettere kan flyttes frem og tilbage. Af-standen fra sliber til enden af pladen måles.

12

Sådan ser det ud, når slibedelen ligger på bordet. Bemærk den hvide akrylplade foran båndsliberen. Den fastgøres med akryllim.

13

Sådan ser det ud, når slibehylden hænger på siden af arbejdsbordet, godt gemt væk.

Materialer

18 mm krydsfiner

 • 700 x 700 mm (1)
 • 775 x 660 mm (2)
 • 775 x 584 mm (3)
 • 580 x 375 mm (4)
 • 690 x 105 mm (5)
 • 690 x 300 mm (6)
 • 87 x 85 mm (7)
 • 140 x 80 mm (8)
 • 100 x 80 mm (9)
 • 45 x 45 mm (10)

12 mm krydsfiner

 • 80 x 80 mm (11)
 • 80 x 20 mm (12)
 • 60 x 43 mm (13)
 • 95 x 60 mm (14)
 • 71 x 43 mm (15)

6,5 mm krydsfiner

 • 210 x 210 mm (16)

6 mm akrylplastplade

 • 700 x 700 mm (17)
 • 530 x 130 mm (18)
 • 690 x 105 mm (19)

Desuden:

 • Indslagsmøtrikker, M8
 • Gevindskruer, 8 x 100, 8 x 55 mm
 • Maskinskruer, 4 x 20 mm
 • Spånpladeskruer, 4 x 40 mm

Tidsforbrug

Afsæt en weekend til projektet.

Pris

Ca. 2.500 kr. for dette bord.

Sværhedsgrad

Kun monteringen til båndsliberen kan volde lidt besvær. Resten er nemt, men kræver præcision.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Arbejdsbord