Sådan renser du afløb og vandlås

Rens afløb og vandlås manuelt i stedet for at hælde skrappe kemikalier i afløb, kloak og videre ud i afløbssystemet.

Når afløbet får forstoppelse, kan nogle få stød og sug med et »kamelkys« – også kaldet en svupper – tit klare det helt akutte problem. Men fortsætter afløbet med at blokere, sidder der en større prop i selve afløbssystemet, og så kan det bedst betale sig at skille vandlåsen ad og fjerne proppen manuelt.

Sådan renser du vandlås og afløb

  1. Vandlåsen afmonteres ved at løsne de store omløbere eller møtrikker, som holder delene sammen. Brug begge hænder og hold imod.
  2. Skil hele systemet ad, så du kan rense de enkelte deles indersider for fedt og snavs. Brug varmt vand og et rengøringsmiddel.
  3. Hvis der sidder en prop i selve vandlåsen, kan den frigøres med et stykke tyk ståltråd, der bøjes og bruges som en rensesplit.
  4. Vask og børst rørene indvendigt, så de igen bliver glatte og fri for de belægninger, der er med til at skabe propper og forstoppelse.
  5. Check alle pakninger, der sidder i omløberne. Skift dem om nødvendigt, og skru dem ordentligt til, så afløbet er tæt, når det samles.

Vandlåse med bundventiler

Hvis vandlåsen har en stor bolt siddende i bunden af røret, kan du i første omgang nøjes med at skrue den ud og rense selve vandlåsen gennem bundventilhullet.

På gamle og meget tilgroede vandlåse kan bundventilen sidde godt fast. Vær tålmodig, når den skal skrues af, og brug ikke for mange kræfter. Prøv i stedet at lirke den op med små ryk.

  1. En bundprop i vandlåsen kan løsnes, og så kan vandlåsen renses, uden at hele rør-systemet skal skilles ad.
  2. Har afløbet ikke bundprop, renses det med en split gennem vaskens afløb.
  3. En såkaldt pungvandlås sidder monteret med gevind, der ofte blot kan drejes af og på med hænderne.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Køkkenvask