Skruemaskine test: Maskinerne fik lov til at bore huller, til batterierne var helt tomme. Den mest udholdende maskine lavede fire gange så mange huller som den dårligste.

Maskinerne fik lov til at bore huller, til batterierne var helt tomme. Den mest udholdende maskine lavede fire gange så mange huller som den dårligste.

Lad os slå én ting fast med det samme: Selvom de små bore-/ skruemaskiner på 12 V ligner legetøj, så er de alt andet end det.

Da vi gik i gang med at teste, var planen at bore huller med et 10 mm træbor, til batterierne var tomme. Det stod dog hurtigt klart, at vi var nødt til at opjustere til et spadebor på 28 mm. Ellers havde vi stået og boret endnu.

Både batterier og maskiner er en del mindre end 18-V-modellerne, der de seneste år har været håndværkeres og gør det selv’eres foretrukne valg. Sam- tidig er prisen også en hel del mindre. Testens dyreste deltager koster 1.250 kr. med lader og to batterier. Men selv feltets billigste til bare 750 kr. kan med stor sandsynlighed tage kampen op med din nuværende maskine på 18 V, hvis den har mere end bare et par år på bagen.

Med i testen er seks deltagere, der alle leveres i et sæt med lader og to batterier. Da det er det samlede sæt, vi tester, blev begge batterier også tømt, da vi testede udholdenhed.

10,8 eller 12 V bore-/skruemaskine

Mens nogle fabrikanter markedsfører en del af deres elværktøj og tilhørende batterier som 10,8 V, kalder andre producenter det for 12 V. Der er dog ingen reel forskel.

Der er blot tale om to måder at måle det samme batteri på. Spændingen på et fuldt opladet batteri er nemlig tæt på 12 V. Den gennemsnitlige spænding, indtil batteriet er afladet, er derimod på 10,8 V.

Sådan har vi testet skruemaskinerne

Styrken blev testet ved at skrue fem spånskruer på 6 x 110 mm helt i bund, mens vi tog tid. Herefter testede vi hastighed med ti mindre spånskruer på 5 x 60 mm.

Det er dog ikke nok at være stærk og hurtig. For at teste udholdenheden borede vi derfor huller med et 28 mm spadebor i en 20 mm MDF-plade, indtil batterierne var helt tomme. Da det er det samlede sæt, vi har testet, er begge batterier også blevet tømt.

Maskinerne er kompakte, men det er især længden på hovedet, der er afgørende for, hvor nemt det er at komme til på trange steder.

Uafhængig test

Magasinet Gør Det Selv er 100 % uafhængigt af producenter, annoncører og andre interessenter. Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og han håndplukker selv alle de maskiner, han ønsker at teste. Alle deltagere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet i artiklen.

Vi har testet disse 6 skruemaskiner

  • BOSCH EASYDRILL 12-2
  • MAKITA DF332DSAJ
  • BOSCH GSR 12V-15
  • DEWALT DCD710D2
  • METABO POWERMAXX BS
  • STANLEY FMC011S2

HENT HELE TESTEN og se, hvilken skruemaskine der blev den store testvinder.