Et trægulv tilegner sig med tiden nogle skader og hakker, også selvom du passer godt på det. Det er med til at give træet karakter og patina, men du kan sagtens lave reparationer af trægulvet, hvis du synes, det er for medtaget. Der findes forskellige måder at foretager reparationer af gamle trægulve og hakker i gulvet.

Brug en overfræser og lave en “lus”

Hvis du vil udskifte et hak i et gulvbræt, kan du lave det, som snedkeren kalder en “lus”, en lap på gulvbrædden.

Traditionelt er det et præcisionsarbejde med stemmejern og en erfaren hånd, men med overfræseren er det blevet en langt lettere opgave. Med den skærer du en centimeter ned i det gulvbræt, du skal reparere, og skærer et tilsvarende stykke af et andet gulvbræt, som du så limer fast.

Udskift hele gulvbrættet

Hvis gulvbrædderne har fået mange tæsk, kan det være en god idé at udskifte dem i stedet for at lave reparationer.

Der findes forskellige metoder til at udskifte gulvbrædder, og fælles for alle er, at det er vigtigt at få sømmene dykket ordentligt, så du kan fjerne de ødelagte brædder.

Find et bræt, der passer

Den største udfordring, når du skal lave en reparation af trægulvet, kan meget vel vise sig at være at finde et bræt, der passer til de gamle.

Hvis du laver en lus, eller vælger helt at udskifte brættet, skal du finde en erstatning, der ligner det gamle trægulv. Der må du ud og lede, måske hos en tømrer, på genbrug eller hos et nedrivningsfirma.

Mange forskellige metoder

Hent artiklen, hvor vi viser dig tre metoder til reparation af et trægulv. Det er ikke den letteste gør-det-selv-opgave, og som nævnt kan det være en udfordring at finde erstatnings gulvbrædder, men hvis du gør som i guiden, kan det sagtens lade sig gøre at lave en flot reparation af det gamle trægulv.