Kursus: BYG TERRASSE

Skal du bygge en terrasse, er det her, du skal starte. Vi har samlet alt det materiale, du får brug for, så du opnår et professionelt resultat.

1. Inden du går i gang

Alt dette får du i Håndværkerkursuset BYG TERRASSE:

 • Rådgivning fra vores hold af håndværkere og eksperter.
 • Håndværkerviden, der sikrer et professionelt resultat.
 • Realistiske pris-eksempler på alle dele i dit projekt.
 • 20 byggevejledninger, du kan bruge som opskrifter.
 • Trin for trin-vejledninger og udførlige arbejdstegninger.
 • Masser af video, 3D-modeller og materialelister.
 • Kort sagt: Du lærer at bygge en træterrasse.

Overblik over håndværkerkurset

Overvejer du at bygge en træterrasse, er du landet det helt rette sted. Vi gennemgår nemlig alt, hvad du har brug for at vide for at opnå et professionelt resultat.

Som du kan se i håndværkerkursets menu, lægger vi ud med alle de indledende overvejelser, du skal gøre dig. Det er eksempelvis vigtigt at beslutte, hvordan terrassen skal se ud, og så skal du også kende en masse grundlæggende konstruktions-principper, så du er sikker på, at terrassen bliver liggende solidt de næste mange år. Og så er det også her, at du får det knivskarpe økonomisk overblik, så omkostningerne ikke stikker af.

Når du har læst de mange spændende kapitler og lært alt, hvad vores store hold af eksperter og håndværkere har at tilbyde, er du klar til at gå i gang med selve arbejdet. Derfor får du også 20 byggevejledninger med i købet. Det er din garanti for et godt resultat.


Indledende overvejelser

Når du træder ud på din træterrasse er du ikke længere inde i huset, men du er heller ikke ude i haven. Terrassen forbinder de to. Den gør huset lidt større, og den forlænger udesæsonen både forår og efterår. På terrassen er der gulv ligesom inde i huset, så du kan gå på strømpefødder uden at få våde tæer, og du kan stille møbler på den, uden at de vipper.

Når det er godt vejr, kan du sidde og nyde solen og kigge på haven. Til gengæld bliver der både koldt, vådt og blæsende på terrassen, når vejret slår om.

Uanset om du vælger at bygge din terrasse, stor eller lille, rund eller firkantet, høj eller lav, i træ eller komposit, med eller uden gelænder, så kommer du til at leve med dine valg i mange år. For terrassen holder længe, og du kommer til at tilbringe rigtig mange timer på den. Derfor er der en stribe spørgsmål, du skal stille dig selv, før du så meget som overvejer at køre i byggemarkedet.


Hårdt eller blødt træ?

Det vigtigste valg er, hvilken træsort terrassen skal beklædes med. Hvad du vælger her, kommer nemlig til at have betydning for levetid, udseende, og hvordan du skal gribe opgaven an. Derudover er der også forskel på, hvor meget vedligeholdelse terrassen kommer til at kræve fremadrettet. Der er groft sagt tre veje at gå.

Trykimprægnerede terrassebrædder i fyrretræ er det billigste. De er nemme at arbejde med, og hvis du sørger for at rense dem og give dem træolie hvert andet år, kan de holde i mange år. De fås enten med den klassiske grønlige imprægnering eller i en brunlig variant, du kan se her, som får dem til at ligne langt dyrere brædder i mørkt træ. Hvis du ikke bryder dig om farven, kan du ændre den ved at bruge en træolie med pigment i.

Terrassebrædder i hårdt træ som Ipé, Bangkirai eller Cumaro er blevet meget populært i de senere år. Det er en dyrere løsning, men det er også en smuk løsning og det hårde træ er lettere at vedligeholde. Til gengæld er det lidt sværere at arbejde med, da det er hårdere og mere sprødt. Du skal bore for til alle skruer, og savklinge og bor bliver hurtigere slidt, når du arbejder med hårdt træ.

Terrassebrædder i komposit. Brædderne har åretegninger og umiddelbart ligner de træ, men de er fremstillet af en blanding af træ og et plastisk bindemiddel, der giver en meget stærk overflade. Det betyder, at de ikke er så modtagelige overfor vind og vejr, og derfor kræver et minimum af vedligeholdelse. Komposit er næsten lige så dyr en løsning som hårdt træ. Vælger du sort komposit, skal du være opmærksom på, at terrassen kan blive meget varm at gå på, når solen står på.


Hvor i haven skal terrassen være?

Det oplagte spørgsmål svar på det spørgsmål er selvfølgelig, at terrassen skal ligge der, hvor havedøren er, så du kan gå lige ud på den. Men det er ikke altid, at havedøren vender mod det verdenshjørne, hvor der er mest sol eller læ i haven. Derfor skal du gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst, morgensol, aftensol eller læ for vinden?

Hvis det ikke passer med havedøren, og terrassen vil ligge bedre rundt om hjørnet, kan du overveje at bygge en gangbro, så du stadig går lige ud på dejlig lunt træ. Gangbroen er egentlig bare en meget smal terrasse, der løber langs huset fra havedøren og hen til terrassen. Der kan også være andre hensyn at tage, som fx adgang fra haven til terrassen eller udsigten til mark og skov.


Hvordan skal terrassen se ud?

De fleste træterrasser er firkantede og er beklædt med brædder i den samme træsort i den samme bredde, som ligger på den samme led. Det er enkelt, og det ser godt ud. Men der er masser af muligheder for at gøre lidt ekstra ud detaljerne, så terrassen bliver endnu flottere.

Du kan overveje, om den skal være helt firkantet eller om der evt. skal være et indhak i et af hjørnerne eller en runding ud mod haven. Du kan også dele terrassen ind i felter, ved at lægge et bræt på den anden led for hver to meter. Der er også mange, der vælger at lave en bord hele vejen rundt ved at vælge nogle lidt mørkere brædder ude ved kanten og samle dem i smig i hjørnerne. Vær opmærksom på, at konstruktionen nedenunder beklædnings-brædderne skal ændres lidt, hvis du lægger brædderne i et andet mønster.

Endelig skal du tage stilling til, om du vil se på alle skruehovederne, eller om du vil have skjulte skruer. Der er flere måder at skjule skruerne på. Den mest elegante, men også mest besværlige er, at proppe alle skruehullerne af med en træprop i en kontrastfarve.


Skal terrassen skærmes af?

Der kan være flere gode grunde til, at lave en form for afslutning eller rækværk på hele eller dele af terrassen. Det kan være for at undgå, at hunden løber væk, eller at børnene falder ud, hvis det er en høj terrasse. Det kan også være for at kunne sidde i læ for aftenbrisen, når I spiser udendørs sidst på sommeren.

Uanset formålet er der mange forskellige løsninger at vælge imellem. Du kan bygge alle tænkelige former for rækværk og gelændere, men vær opmærksom på, at det er meget nemmere at lave, hvis du tænker det ind fra starten. Hvis du først får ideen til et rækværk eller et gelænder, når terrassen er taget i brug, kommer du formentlig til at skrue en del af beklædningsbrædderne af igen for at komme ned og fastgøre stolper og lignende til den bærende konstruktion.

Det er dejligt at kunne sidde i læ på terrassen, men det tager noget af udsigten og det ødelægger også noget af fornemmelsen af at sidde ude, når man bliver spærret inde. Den dyre løsning er et glasværn. Der findes forskellige systemer i varierende prislejer, men fælles for dem er, at de skal sidde godt fast, for vinden kan rive hårdt. En anden mulighed er at lave eller købe et læsejl, som kun bliver trukket for, når det blæser.


Skal terrassen være overdækket?

Hvis du gerne vil bruge terrassen hele året, kan det være en idé at dække den eller dele af den over. Det kan enten være for at kunne sidde i skyggen og spise, når solen brager ned, eller det kan være for at kunne sidde i tørvejr, når det regner.

Hvis det er skygge, du søger, kan du i princippet nøjes med en stor parasol, men du kan også bygge et luftig træskelet over terrassen og lade nogle slyngplanter vokse op og danne en slags tag. Du kan også sætte et par kraftige stolper og skrue nogle kroge i, så de kan holde et solsejl, når der er behov for det.

Hvis du vil forlænge udesæsonen, er det oplagt at bygge overdækning på en del af terrassen og lægge et gennemsigtigt tag af billige trapezplader på, eller købe de noget dyrere termoplast-plader, som ikke danner kondens på undersiden.


Får du brug for en trappe?

Hvis det er en høj terrasse, siger det sig selv, at du bliver nødt til at bygge en trappe, så man kan gå ned til haven. Men en trappe kan også være en god idé, selvom terrassen ikke er så høj.

Hvis terrassen er hævet bare 40 cm over niveau, kan du med fordel lave et trappetrin eller to. Trinnene kan være et par meter i bredden, eller de kan gå hele vejen fra hjørne til hjørne. Du kan enten bruge dem til at stille krukker på eller til at sidde på.

Det er detaljer, som fx et par brede trin ned mod haven, der gør, at terrassen bliver brugt til andet end bare at sidde og spise på.


Krydderurter eller blomster?

Det er oplagt at kombinere terrassen med et højbed til krydderurter eller til blomster. Det er både praktisk og hyggeligt. Det kan enten være et helt enkelt højbed på en halv gange en hel meter, eller du kan vælge at lave hele den ene side som højbed. Det giver en naturlig afgrænsning og er et oplagt sted til en hyggelig krog at sidde i.

Højbedet er endnu en mulighed for at føje lækre detaljer til dit terrassebyggeri. Du kan vælge at lade et af beklædningsbrædderne være i en kontrastfarve, eller du kan lave en kant foroven i en anden træsort. Muligheder er der nok af.

Du kan sagtens bygge et højbed efter, at du er færdig med terrassen, men ligesom med rækværk er det uendelig meget nemmere at lave, hvis du tænker det ind fra starten.


Skal der være en loungesofa?

Havemøbler er normalt noget, man køber i et byggemarked og stiller på terrassen. Og det er også den bedste løsning, når vi taler spisebord og stole, men hvis du drømmer om et loungehjørne, hvor du kan ligge og dase i solen, er det en god idé at bygge loungemøblerne selv.

Der er to oplagte fordele ved at lave dem selv. Den ene er, at loungemøbler, der kan holde til at stå ude i det danske klima, er ret dyre, den anden er, at du selv bestemmer, hvordan de skal se ud, og hvor store de skal være.

Du kan sagtens vente med at bygge loungemøblerne, til terrassen er færdig, men vi anbefaler, at du tænker dem ind fra start og bygger dem samtidig med resten.

Udover loungemøbler kan du i forbindelse med terrassen overveje at bygge et fast bord til grillen eller måske ligefrem et helt udekøkken med indlagt vand og skabe med plads til køkkentøj.


Hvor skal hynderne være?

Når du bruger terrassen flittigt, får du hurtigt en del ting, der skal slæbes frem og tilbage, alt efter om det er solskin eller regnvejr. Hynder til stole og loungesofa bliver våde og klamme, når duggen falder og en parasol skal ikke stå ude, hvis der er voldsom blæst.

Du kan sagtens købe en hyndeboks i plastik og stille ved siden af, men det er lidt synd, når du nu har gjort dig umage med at bygge en flot terrasse i træ.

Det er oplagt er at tænke opbevaring ind med det samme. Hvis det er en høj terrasse, kan du lave en luge eller en dør i siden, så hynderne og parasollen, kan stilles ind under terrassen. Hvis det ikke er en mulighed, kan du hængsle sædet på en loungesofa, så det kan klappes op, og hynderne kan ligge dernede. Hvis du bygger et langt højbed, kan du også tænke opbevaring ind i en del af det.

Den nemmeste løsning er at købe en billig hyndeboks og skjule den i en kasse, du laver i samme træ som terrassen.


2. Vælg brædder til terrassen

Der er mange træsorter at vælge imellem, når du skal finde brædder til terrassen. Det første valg, du skal træffe er, om brædderne overhovedet skal være af træ, eller om de skal være komposit. Og skal terrassen beklædes med træ, er der helt overordnet to muligheder, hårdt eller blødt træ.

 • Hårde træsorter som eksempelvis teak, ipé og merbau er langt dyrere end blødt træ. De er også lidt sværere at arbejde med, da træet er hårdere og mere sprødt. Du skal bore for til alle skruer, og savklinger og bor bliver hurtigere slidt. Udover at de hårde træsorter er flotte at se på, er den store fordel ved dem, at de kræver mindre vedligeholdelse og holder længere.

 • Blødt træ som lærk, gran og fyr er det billigste. Det er også det nemmeste at arbejde med, og hvis du sørger for at rense de bløde træbrædder og give dem træolie hvert andet år, kan de holde i mange år.

 • Kompositbrædder er et industriprodukt, som indeholder ca 60% træ, 30% plast, 10% bindemiddel og så lidt farvestoffer. Brædderne har åretegninger og ligner umiddelbart træ, men de er ret dyre. Den helt store fordel ved komposit er, at det ikke kan rådne. En komposit-terrasse er dog ikke helt vedligeholdelsesfri. Den skal med jævne mellemrum rengøres for alger, mug og skimmelsvamp med en kost, vand og et renseprodukt til komposit. Du kan ikke bare give den en tur med højtryksrenseren. Endelig skal du være opmærksom på, at kompositbrædder med tiden kan falme og skifte farve.

Terrassebrædder i hårdttræ

Terrassebrædder af hårdttræ giver træterrassen et eksklusivt præg. Og mange af de forskellige typer træ holder længe. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af hårdttræ.

Særligt ved hårdttræ
Hårdttræ slider meget på det værktøj, du bruger. Skal du bygge en større terrasse, kan det sløve tænderne på både fukssvans og savklinger. Og det er en fordel at arbejde med to skruemaskiner: en maskine til at bore for med og en til at skrue med. Det er nemmest.

TERRASSEBRÆDDER AF TEAK
Teak er den blødeste af de arter, vi nævner her, men træet er stærkt og imprægneret fra naturens hånd, så holdbarhedener helt i top. Træet flækker nemt, så det er nødvendigt at bore for, inden du skruer.

TERRASSEBRÆDDER AF EG
Kernetræ holder længe – 12-18 år, selvom det er ubehandlet. Splinttræ vil rådne allerede efter 4-6 år, så billige terrassebrædder i egetræ kan være et dyrt køb. Træet er hårdt og indeholder garvesyre.

TERRASSEBRÆDDER AF ROBINIE
Robinie er et europæisk alternativ til teak. Det er hårdere og stærkere og har samme lange holdbarhed. Nemt at bearbejde med elværktøj, men det er nødvendigt at bore for, inden du skruer.

TERRASSEBRÆDDER AF TERMOASK
Ask får en gylden farve, så det ligner tropisk træ, når det varmebehandles. Desuden bliver træet hårdere og optager mindre fugt. Men det er ikke imprægneret mod råd og svamp.

TERRASSEBRÆDDER AF IPÉ
Ipé er den tungeste, hårdeste og mest holdbare af de træarter, vi viser. Træet har store farveforskelle (mørkt træ med lyse striber). Det er meget svært at bearbejde, og forboring er nødvendig.

TERRASSEBRÆDDER AF MERBAU
Merbau bruges også på broer og bolværk – det fortæller vel alt om træets høje styrke og holdbarhed. Træet indeholder gummi, så det optager næsten ikke vand. Træet er hårdt at bearbejde.

Hårdttræ: Dimensioner

Hårde terrassebrædder fås ofte i tyndere dimensioner end bløde. Mens de bløde type ofte har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hårdttræ fx i:

 • 19 x 150 mm
 • 21 x 145 mm
 • 26 x 141 mm
 • 26 x 193 mm

Flere varianter af eksotiske træarter
Med jævne mellemrum dukker der nye træarter op i handlen. Nogle findes kun på markedet i kort tid, andre bliver en fast del af det sortiment, du kan vælge mellem.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er arter, der har været længe på markedet. De har det tilfælles, at træet er hårdt og har en holdbarhed, der er i top.

Azobé har været brugt i årtier – blandt andet til jernbanesveller og i havneanlæg. Den fås indimellem som brædder. Det er en af de hårdeste træarter, der findes – den trives faktisk bedst i fugtige miljøer.


Terrassebrædder i blødt træ

Terrassebrædder af blødt træ som fyr og lærk er de mest populære, når vi skal bygge en terrasse eller lægge trin på en trappe. Men der findes mange andre blødere typer træ til opgaven. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af blødt træ.

Særligt ved blødt træ
Træterrasser skal jævnligt gøres rene, fordi der vil gro alger på overfladen. Mange vælger at bruge højtryksrenser til rengøringen, men ingen af de bløde træarter har godt af at blive renset med så højt et tryk. En haveslange – gerne med tryk på strålen – er mere skånsom.

TERRASSEBRÆDDER AF SIBIRISK LÆRK
Lærk er blødt træ, og det vrider sig, når det optager eller afgiver fugt. Derfor er det mindre egnet til vandret montering udendørs. God sibirisk lærk er vokset langsomt og kan derfor holde 8-12 år.

TERRASSEBRÆDDER AF EUROPÆISK LÆRK
Europæisk lærk vokser hurtigere. Derfor er det blødere og angribes hurtigere af svamp. Bør jævnligt behandles med en olie på linoliebasis (olie til lærketræ). Mindre egnet til vandret montering.

TERRASSEBRÆDDER AF GRAN (SUPERWOOD)
Gran er meget blødt træ. Det er nemt at bearbejde, men slitage på en terrasse vil hurtigt være synlig. Superwood er imprægneret helt igennem mod råd og svamp. Det forlænger holdbarheden.

TERRASSEBRÆDDER AF DOUGLASGRAN
Douglas ligner europæisk lærk, når det er skåret op. Egenskaberne ligner også, men douglasgran vrider ikke nær så meget. Godt kernetræ kan holde op til ti år. Skal jævnligt efterbehandles mod svamp.

TERRASSEBRÆDDER AF FYR (TRYKIMPRÆGNERET)
Trykimprægneret fyr er i særklasse det mest solgte træ til træterrasser. Med god grund, for holdbarheden er høj, selvom træet er ret blødt. Selv hvis træet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.

TERRASSEBRÆDDER AF FYR (THERMOWOOD)
ThermoWood er varmebehandlet. Det giver træet en gylden kulør, træet bliver hårdere, og det optager mindre fugt, men det skal stadig efterbehandles. Holdbarhedener endnu ukendt.

TERRASSEBRÆDDER AF FYR (KEBONY)
Trykimprægneret fyr er i særklasse det mest solgte træ til træterrasser. Med god grund, for holdbarheden er høj, selvom træet er ret blødt. Selv hvis træet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.

TERRASSEBRÆDDER AF CEDER
Ceder vejer næsten ingenting. Træet er meget blødt, men sejt og bruges ofte til terrasser. Træets mange naturlige giftstoffer gør, at det er godt beskyttet mod råd og svamp. Holdbarhed: 15-20 år.

Blødt træ: Dimensioner

Terrassebrædder i bødt træ fås i mange dimensioner.

De mest almindelige er dimensioner for terrassebrædder i blødt træ:

 • 28 x 120 mm (høvlet). I ru version: 32 x 125 mm
 • 28 x 145 mm (høvlet). I ru version: 32 x 150 mm

Andre høvlede dimensioner:

 • 22 x 95 mm
 • 28 x 115 mm
 • 26 x 141 mm (ceder)
 • 26 x 193 mm (ceder)

Varianter af kompositbrædder

MASSIVE BRÆDDER
Massive kompositbrædder skrues normalt fast uden brug af specielle beslag. Skruerne bør kunne undersænkes. Overfladen kan være med eller uden rille. Tjek, at brædderne er testet til at klare frost.

HUL KERNE, RILLET OVERFLADE
Kompositbrædder med hul kerne fås med brede eller smalle riller i overfladen. Nogle brædder har smalle riller på en side og brede riller på den anden. Skrues altid fast med specielle beslag.

HUL KERNE, TRÆLOOK
Kompositbrædder fås nu også med en overflade, der ligner træ uden knaster. Tip: Hvis du borer huller på undersiden af kompositbrædder med hul kerne, kan den fugt, der trænger ind i hulrummet, ventileres bort.

Tilbehør til kompositbrædder

MONTERINGSBESLAG
Clips og monteringsbeslag bør altid købes samme sted, hvor du køber kompositbrædderne, fordi udformningen kan variere fra producenttil producent.

ENDEBUNDE
Til alle kompositbrædder med hul kerne bruges endebunde, som dels giver en pænereafslutning, dels lukker for snavs.

STRØER OG STOLPER
Konstruktionen under din terrasse kan også bygges af kompositmateriale. I dag kan du få både strøer og stolper i mange forskellige farver.

DÆKBRÆDDER
Dækbrædder giver din terrasse en flottere finish. Udformningen kan variere meget fra producent til producent, så de købes også sammen med dine brædder.

Komposit: Dimensioner

De fleste kompositbrædder er 25 mm tykke, men de fås i mange dimensioner. De mest almindelige dimensionerer:

 • 25 x 150 mm (hul kerne)
 • 25 x 200 mm (hul kerne)
 • 28 x 195 mm (massiv)

Kompositbrædder fås blandt andet i disse længder:

 • 2,2 meter
 • 3,8 meter
 • 4 meter
 • 4,2 meter
 • 4,8 meter
 • 5,8 meter
 • 6 meter

3. Grundlæggende konstruktion

Når du skal bygge terrasse, er der nogle helt basale principper, som skal overholdes, hvis du vil være sikker på at få et vellykket resultat. Blandt andet skal du være opmærksom på opmåling, den bærende konstruktion, og hvordan du hæfter brædderne fast. Der er selvfølgelig også masser af konstruktions-principper, du skal kende, når det drejer sig om fundering og fastgørelse, men det kan du læse mere om længere nede i håndværkerkurset.


Opmåling og vinkler

Skal terrassens hjørner være vinkelrette, skal du kende “3-4-5-reglen”. Den går i al sin enkelthed ud på, at du med tre simple længdemål (3, 4 og 5 meter), nemt og hurtigt kan lave en 90-graders retvinklet trekant - så er du sikker på, at din terrasse får knivskarpe, retvinklede hjørner.

Ved at sikre, at det korte mål er 3 meter langt, det midterste 4 meter langt, og det længste er 5 meter langt, bliver hjørnet mellem det korte 3 meter-mål og det mellemste 4 meter-mål, præcis 90 grader. Det behøver i øvrigt ikke at være 3, 4 eller 5 meter. Det er forholdet mellem de tre sider, der er afgørende. Det kan fx være nemmere at finde vinklen med mål i den halve længde (1,5, 2 og 2,5 meter).


Afsæt højden på terrassen

For at være sikker på, at din terrasse er i vater eller evt. har et lille fald ud mod haven, så vandet kan løbe af, er du nødt til at afsætte en højde du kan måle ud fra. Det kaldes et måleplan. Det gøres nemmest ved hjælp af en cirkellaser. Bruger du en billig cirkellaser, hvor det kan være svært at se laserstrålen i solskin, må du vente til solen går ned.

Start med at banke nogle pæle ned i jorden ved terrassens yderkanter og inde ved muren. Placer cirkellaseren i midten af terrasse-byggepladsen. Cirkellaseren er selvnivellerende, og når den falder til ro efter et par sekunder, kan du se laserstrålen hele vejen rundt.
Nu streger du op og skærer hakker i pælene, så du kan spænde en snor ud mellem dem. Det er ikke så afgørende, hvilken højde du afsætter, bare det er den samme hele vejen rundt.


Nivellering

Uanset hvordan du funderer din terrasse, så skal terrassebrædderne gerne ende med at ligge plant. Det forudsætter, at alle strøerne (plankerne, som terrassebrædder monteres på) ligger i samme niveau. Hvis de ligger og hopper og danser i forhold til hinanden, kan du ikke skrue brædderne pænt på.

Hvis du bygger på et plant underlag, burde strøernes oversider flugte hinanden. Men der kan være små ujævnheder i underlaget (og strøerne), og her kan kiler være en hjælp. Brug to plastkiler til at justere hvert punkt under strøerne individuelt, så strøernes oversider flugter med hinanden. Slår du kilerne lidt ind mod hinanden, hæver du strøen. Trækker du kilerne fra hinanden, sænker du strøen.


Afstand mellem strøer

Hvis strøerne ligger direkte på kiler eller fliser med en kort afstand mellem hvert bærepunkt, kan du bruge 45 x 95 mm trykimprægnerede reglar til skelettet. På en højere terrasse, hvor der er længere mellem bærepunkterne, bør du overveje at gå en dimension op, fx 45 x 120 mm, da de er meget stærkere. Meget høje terrasse kan kræve et ekstra lag understøtning på tværs.

En klassisk afstand mellem strøerne er 60 cm fra midte til midte af hver strø. Ved visse typer af terrassebrædder kan der være krav om tættere afstand. Det må du tjekke med producenten. Tommelfingerreglen er, at jo tykkere terrassebrædder, desto længere afstand kan der være mellem strøerne. Men læg hellere en strø for meget end en for lidt, for en terrasse, der gynger under dine fødder, er træls at gå på.


Beklædningsbrædder

Uanset hvilken type træ-beklædningsbrædder du vælger at bygge terrasse af, skal du vide, hvordan du vender dem rigtigt, hvor meget afstand der skal være i mellem dem, og hvordan du vrider dem på plads, hvis de er en smule skæve (hvad du sandsynligvis vil opleve, da træ er et levende materiale).

Vend brædderne rigtigt
Terrassebrædderne skal vende rigtigt, så de ikke vrider sig. Når du kigger på enden af et bræt, skal årringene bue opad. Brættet skal “smile”. Så ligger det rigtigt.

Afstand mellem brædderne
Terrassebrædder ligger ude hele året og bliver skiftevis fugtige og udtørrede, og derfor arbejder træet meget. Derfor skal der være afstand mellem brædderne. Det almindeligste er 3-5 mm afstand. Aldrig mindre! Brug en afstandsklods til at sikre ens afstand, når du skruer brædderne fast.

Ret skæve brædder op
Ofte vil nogle af brædderne have slået sig lidt og være skæve, så du kan have brug for at tvinge et bræt på plads, så det holder den valgte afstand til nabobrættet. Her kan du enten bruge et koben (og en klods til at beskytte brættet mod mærker) og vride brættet på plads, eller anskaffe et værktøj der designet til formålet.

Samlinger over strøer
Endelig skal du allerede i planlægningen huske at tjekke, hvilke længder du kan få de valgte terrassebrædder i. Det er nemlig smart at bræddernes længde går op, sådan at du kan lægge to brædder i forlængelse af hinanden direkte oven på en strø (med en afstand af 3 - 5 mm), uden at du skal skære fx 40 cm af hvert bræt. Det er et unødigt spild, og på en stor terrasse kan det hurtigt løbe op i adskillige tusinde kroner.


Montering

Trykimprægnerede brædder og brædder af hårdttræ skal altid skrues med syrefaste skruer mærket A4. De er lidt dyrere, men alle andre skruer vil med tiden blive ædt op af syren fra hårdttræet eller imrpægneringsæsken fra de trykimprægnerede brædder. Tjek prisen i et lavprisbyggemarked, de har ofte billige A4-skruer.

Pas på med skruerne
Når du skruer brædderne fast, skal du passe på med ikke at skrue skruerne for langt ned. Gør du det, vil regnvand nemlig kunne trænge ind i træet i skruehovedernes fordybninger. Sørg for kun at skrue skruerne ned, så skruehovederne flugter brættets overflade. Til de yderste skruer for enden af brædderne, skal du altid bore for, så du er sikker på, at træet ikke flækker. Derfor er det en god idé at have gang i to bore/skrue-maskiner. En til at bore med og en til at skrue.

Skjulte skruer
Du kan også vælge et af de mange skjulte skrue-systemer. Fordelen er, at du ikke har synlige skruer, der går ned i brædderne. Det er en flot løsning – men den er selvfølgelig dyrere end almindelige A4-skruer.

Skjul med propper
Har du valgt flotte, dyre terrassebrædder kan du vælge at gøre et ekstra stort nummer ud af terrassen: skru brædderne fast med skruer, men dæk så skruehovederne med træpropper, som du borer ud af samme type brædder. Det kræver et særligt propbor og en god portion tålmodighed. Men det bliver virkelig flot.


Afslutning

I sidste del af terrasseprojektet gælder det om at få savet brædderne præcist til og få skjult den underliggende konstruktion, hvis den er synlig (gælder eksempelvis for høje terrasser).

Sav brædderne på een gang
Det er i langt de fleste tilfælde nemmest at lade brædderne være lidt for lange, mens du arbejder, så brædderne rager en smule ud over den endelige kant. Så kan du nemlig skære allesammen til på én gang, enten med en dyksav på føringsskinne eller med en rundsav langs et lige bræt. På den måde tager du også højde for eventuelle små unøjagtigheder og skævheder.

Skjul konstruktionen
Du får en flot terrasse, hvis du lukker enderne med et “skørt” af terrassebrædder. Du sætter altså et bræt på højkant hele vejen rundt langs terrassens kant, så man ikke kan kigge ind under konstruktionen. Hvis du har planlagt rigtigt fra starten, er der præcis plads til et helt bræt (eller to hele) langs terrassens front. I siderne må du tilpasse brædderne, hvis du har lavet hældning på terrassen.

4. Fundament og fastgørelse

Din terrasse skal helst blive liggende i både regn, sne og stormvejr. Derfor skal den funderes solidt. Bygger du den op ad huset, er det oplagt at starte med at gøre den fast til husets sokkel. Det gør du nemmest ved at skrue en rem (en kraftig planke) fast til soklen. Herpå kan du så sætte bjælkesko, som terrassens strøer kan monteres i eller blot montere strøerne ovenpå.

Den øvrige fundering laves i punkter, så strøerne, der ligger under terrassebrædderne, er understøttet med passende mellemrum (som udgangspunkt 60 cm). Her afhænger funderingen helt af underlaget.

 • Ligger der allerede en fliseterrasse, kan du klodse strøerne op direkte på fliserne.
 • På et jordunderlag kan du grave stolpesten med justerbare stolpesko ned.
 • Du kan også grave huller og selv støbe solide fundamenter, som du støber en bjælkesko fast i.
 • Endelig kan du fundere med jordskruer. Det er supernemt, men ikke helt billigt.

Byg stabilt

Skal din træterrasse ligge oven på en eksisterende fliseterrasse, behøver du ikke grave ud. Du kan godt bruge den som fast bund. Er den meget ujævn, kan du fylde fordybningerne med beton.

Hvis der er plads i højden, kan du bygge direkte oven på en fliseterrasse.

Du kan bygge den nye terrasse på nedgravede stolper. Så skal du kun grave huller – ikke hele arealet – og du skal ikke vibrere grus. Strøerne kan fastgøres til siden af stolpen.

Med en bulldog-skive mellem stolpe og strø får du en meget stærk samling.

Du kan bygge din træterrasse på stolpesko. De støbes fast i beton – gerne i et rør. Mellem rør og og stolpesko lægges klodser, så skoen sidder i den rigtige højde. Tjek også, at den er i vater.

Stolpesko fås færdiglavede og i en udgave, der nemt kan justeres i højden.

Klods op med kiler af plastik

Træterrasse konstruktion: Klods op med kiler af plastik til træterrassen

Tænderne på de skrå flader låser kilerne fast i højden, og slidsen sikrer, at de ikke glider ud til siden.

Bygger du din træterrasse på fliser, får du brug for at lave opklodsning. Men det nemmeste at arbejde med er kiler og klodser af plast. De har riller i top og bund, så de ikke skrider så nemt.

Vælger du at lægge terrassens vandrette strøer på klodser af træ, skal du huske at lægge murpap under de nederste klodser, så fugt nedefra ikke kan trænge op i træklodsen. Når opklodsningerne står rigtigt, er det vigtigt, at du fikserer dem med skrå skruer, så de ikke skrider.

Træterrasse konstruktion: Sådan bruges kiler 1

Sådan bruges kilerne. Når hele din træterrasse konstruktion er færdig, kan du fjerne synlige dele af kilerne med en multicutter, en sav eller et stemmejern.

Træterrasse opbygning: Sådan bruges kiler 2

Her får en kile og et mellemstykke strøen op i den rigtige højde. Denne kombination kan løfte strøen mellem 32 og 250 mm.

Træterrasse konstruktion: Sådan bruges kiler 3

Du kan også få forskellige plastiksokler. De er dyrere end kiler, men nemme at arbejde med, fordi du hurtigt kan indstille dem i højden.

Flere funderingsmuligheder

Udover de forskellige funderingsmuligheder du kan læse om herover, har du selvfølgelig også mange andre muligheder for at fastgøre din terrasse. Du kan eksempelvis støbe stolper, bruge stolpesten eller jordskruer. Klik på de forskellige 3D-modeller herunder. Så kan du selv zoome ind og vende og dreje, og se de forskellige funderings-principper.

3D-model

Støbte stolper

Grav stolperne ned til frostfri dybde og støb dem fast i en klods beton på 10-20 centimeter.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolpesten

Stolpesten graves også ned og byder på en nem og stærk fundering til din terrasse.

Åbn 3D-model

3D-model

Jordskruer

Jordskruerne skrues ned gennem jorden og er beregnet til at holde den nederste rem/strø.

Åbn 3D-model

3D-model

Rem på muren

Bygger du terrassen direkte op ad husmuren, kan det måske betale sig, at fæstne den inderste rem til muren.

Åbn 3D-model

5. Lær det af håndværkeren

Tekst og billeder er selvfølgelig uundværlige, når man skal sætte sig ind i teorien omkring et nyt byggeprojekt. Men en håndfuld gode videoer, der viser håndværkeren i aktion, giver en bedre forståelse, når det drejer sig om selve håndgrebene. Derfor har vi naturligvis også samlet en række relevante videoer, du kan have glæde af at nærstudere, når du nu skal i gang med at bygge din egen terrasse.


Klods terrassestrøer op

Med justerbare kiler bliver det helt præcist

Video

Første terrassebræt

Klodser sørger for afstand til facaden

Video

Montering af terrassebrædder

Læg dem i små "grupper", så er det let at fordele luften

Video

Samling af terrassebrædder

Lav samlinger ovenpå en strø. Så bliver de stærke

Video

Endesnit på terrassebrædder

Med dyksav og skinne bliver kanten helt lige

Video

Proppede skruer på terrasse

Med et propborsæt får du et perfekt resultat

Video

Montering af jordskrue

Brug vaterpasset ofte - så står skruen helt lodret

Video

Rem mellem jordskruer

Med kiler får du få remmen til at ligge helt vandret

Video

Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

Video

Oliering af træterrasse

Kræver kun en pensel og en bomuldsklud

Video

Rens terrasse

Med trærens og knofedt kommer du helt i bund

Video

6. Økonomi

50 kvadratmeter på tre budgetter

Når du bygger terrasse, betyder valget af træsort til trægulvet mest for projektets samlede pris. Prisforskellen fra det billige trykimprægnerede træ til tropisk hårdttræ er markant. Vælger du luksusløsningen, så udgør terrassebrædderne hele 70 procent af de samlede omkostninger.

Uanset hvor lækker du vil lave din terrasse, så skal du bygge nogenlunde samme skelet.Til gengæld er der flere muligheder for, hvordan du sikrer fundamentet. Graver du stolperne ned, punktstøber du selv, eller vælger du at spare tid med jordskruer? Men den største forskel i prisen ser vi i valget af terrassebrædder. I vores billige løsning udgør træet til terrassedækket kun lidt over 40 procent af den samlede pris, mens det i luksusløsningen er hele 70 procent – selvom vi også har valgt det dyreste fundament og specialskruer. Det er klart, at der findes flere trætyper, og selv inden for det dyre hårde træ er der tilbud og prisforskelle. Men har du fx stirret dig blind på ipés varme glød, må du til lommerne.

Trykimprægneret træ på stolper

Skelettet
50 x 150-mm trykimprægnerede planker:
■ Rem: 2 stk. a 800 cm = 147 kr.
■ Bjælker: 6 stk. a 600 cm = 1.260 kr.
■ Strøer: 16 stk. a 530 cm = 2.968 kr.

Fundament
100 x 100-mm trykimprægneret tømmer:
■ Stolper: 6 stk. a 240 cm = 650 kr.

51 x 93-mm-bjælkesko:
■ Beslag: 16 stk. til montering af strøer på rem = 320 kr.

Diverse = 2.000 kr.
■ Beslagskruer
■ Fliser
■ Murpap
■ Træolie

Gulvet
32 x 125-mm-terrassebrædder
af trykimprægneret fyr:
■ Gulv: 107 stk. a 360 cm 5.700 kr.

Endvidere
■ 12 franske skruer, 8 x 80 mm 120 kr.
■ 6 bræddebolte, 12 x 120 mm 370 kr.
■ 12 bulldogskiver, 12 mm 144 kr.
■ 1.900 stk. spånskruer, Ruspert, 4,5 x 50 mm = 400 kr.

I alt: 14.079 kr.

Pris: 282 kr./m²

Thermowood på færdigstøbte stolpesko

Skelettet
50 x 150-mm trykimprægnerede planker:
■ Rem: 2 stk. a 800 cm = 147 kr.
■ Bjælker: 6 stk. a 600 cm = 1.260 kr.
■ Strøer: 16 stk. a 530 cm = 2.968 kr.

Fundament
■ 80 cm høje sokkelsten: 8 stk. = 1.040 kr.

100 x 100-mm trykimprægneret tømmer:
■ Stolper: 8 stk. a 120 cm = 355 kr.

51 x 93-mm-bjælkesko:
■ Beslag: 16 stk. til montering af strøer på rem = 320 kr.

Diverse = 2.000 kr.
■ Beslagskruer
■ Fliser
■ Murpap
■ Træolie

Gulvet
25 x 125-mm-terrassebrædder af brunt varmebehandlet træ:
■ Gulv: 107 stk. a 360 cm = 13.500 kr.

Endvidere
■ 12 franske skruer, 8 x 80 mm = 120 kr.
■ 6 bræddebolte, 12 x 120 mm = 370 kr.
■ 12 bulldogskiver, 12 mm = 144 kr.
■ 1.900 stk. spånskruer, Climate, 4,5 x 50 mm = 1.000 kr.

I alt: 23.224 kr.

Pris: 464 kr./m²

Hårdttræ på jordskruer

Skelettet
50 x 150-mm trykimprægnerede planker:
■ Rem: 2 stk. a 800 cm = 147 kr.
■ Bjælker: 6 stk. a 600 cm = 1.260 kr.
■ Strøer: 16 stk. a 530 cm = 2.968 kr.

Fundament
■ Fundamentskrue U-100: 8 stk. = 3.032 kr.

100 x 100-mm trykimprægneret tømmer:
■ Stolper: 8 stk. a 120 cm = 355 kr.

51 x 93-mm-bjælkesko:
■ Beslag: 16 stk. til montering af strøer på rem = 320 kr.

Diverse = 2.000 kr.
■ Beslagskruer
■ Fliser
■ Murpap
■ Træolie

Gulvet
25 x 145-mm-terrassebrædder af ipé
■ Gulv: 93 stk. a 360 cm = 30.000 kr.

Endvidere
■ 12 franske skruer, 8 x 80 mm = 20 kr.
■ 6 bræddebolte, 12 x 120 mm = 370 kr.
■ 12 bulldogskiver, 12 mm = 144 kr.
■ 1.750 stk. Camo C4-terrasseskruer, 4 x 60 mm = 1.299 kr.
■ Camo-terrassemonteringsværktøj = 831 kr.

I alt: 42.846 kr.

Pris: 857 kr./m²

7. Værktøj

Når du skal bygge terrasse, får du brug for en lang række af forskellige værktøjer. Et par af de helt gode er cirkellaseren, som gør det ekstremt nemt at få konstruktionen i vater, samt dyksaven/rundsaven, der er uundværlige til de lange og lige snit. Her kan du se, hvordan de mest oplagte terrasse-værktøjer fungerer.


Skruemaskine

Når du skal skrue, bore, slibe og polere

Sådan bruger du skruemaskinen. I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Kap-geringssav

Den moderne skærekasse

Sådan bruger du kap-geringssaven. I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Dyksav

Præcisionssav på skinner

Sådan bruger du dyksaven. I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Video

Cirkellaser

Højdemål på lang afstand

Sådan bruger du cirkellaseren. I denne video lærer du at indstille og betjene cirkellaseren. Den kan både kaste en ubrudt lasermarkering 360 grader rundt og sætte en knivskarp laserprik i én retning. Når du har styr på betjeningen, bliver det nemt at afsætte præcise højdemål over længere afstande, fx når du skal nivellere gulv eller bygge terrasse.

Video

Multicutter

Handy problemknuser

Sådan bruger du multicutteren. I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Video

8. Byggevejledninger

I byggevejledningerne kan du se, hvordan byggeriet udføres trin for trin. Du får også udførlige arbejdstegninger, 3D-modeller, du selv kan vende og dreje, masser af relevante videoer, tonsvis af tips og tricks og en fuld materialeliste, så du ved, hvilke materialer du skal købe. Byggevejledningerne er din garanti for et godt resultat!

Byggevejledninger træterrasse

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træterrasse