DIAGNOSE: RÅDDENT TRÆVÆRK
Vinterens fugt og kulde har skadet terrassen, og vi konstaterer, at et bræt er angrebet af råd og må udskiftes.
1. Her har fugten kunnet samle sig i en sprække i træet, og lidt skraben med stemmejernet afslører, at det er blødt en cm ned – brættet må derfor skiftes ud. Ofte er løse søm eller skruer et tegn på råd i terrassen.
2. Undgå at skade de øvrige brædder. Når vi har løftet brættet af i enden og sat en kile under, er det let at vride det op med kobenet.
3. Det nye bræt fæstnes i begge ender. Hvis brættet har en krumning, tvinges det ind på plads ved at vride med kobenet, inden sømmene bankes i. Det kan være nødvendigt at gøre ved hver enkelt underliggende strø, og derfor er alle søm monteret – lige til at banke i strøerne.

DIAGNOSE: MASSER AF ALGER
Træterrassen er hårdt ramt af grønne alger, der har spredt sig til hele overfladen. Derfor skal den renses grundigt, inden vi giver den et lag terrasseolie.
1. Skrub algerne væk med en børste. Terrassen forvandes for at forberede træet til rensemidlet. Rensemidlet påføres med en gulvskrubbe og skal have ca. 20 min. til at virke, inden der lægges kræfter i med skrubben. Ved områder, der er særligt plaget af alger og skidt, bruges en grov børste i stedet for skrubben.
2. Når hele terrassen er renset grundigt igennem, skal den skrubbes og spules ren, så alle rester af alger og rensemiddel skylles væk. Det gøres lettest og mest skånsomt med en højtryksrenser og en terrasserenserforsats – og ikke for meget vandtryk!
3. Ved al oliebehandling gælder, at man skal lade træet få tid til at suge så meget, det kan. Terrasseolien påføres på træets længderetning. Vær omhyggelig med også at komme ned på bræddernes sider/kanter, da det ser dumt ud, hvis de fremstår i en anden farve.
4. Overskydende søer af olie tørres væk med en ren bomuldsklud. Ellers får du store plamager af olie, som bagefter må slibes væk.
5. Terrassen er næsten ikke til at kende igen. Væk er et tommetykt lag alger, mærkerne efter krukker og det rådne bræt. Som tiden går, vil det nye bræt gå i ét med de andre, så det ikke skiller sig så meget ud. Det er vigtigt, at du påfører olien i tørvejr, og at du er sikker på, at vejret holder tørt de næste dage, mens olien tørrer.