Termoruder

Bliv klogere på termoruder og hvordan du kan skifte dem.

Termoruder er forældede

En gammeldags termorude består af to lag glas med luft imellem. Konstruktionen er beregnet til at undgå dug imellem ruderne, men termoruden isolerer ikke bedre end to enkeltlagsruder. Derfor kan det oftest betale sig at skifte termoruden ud med en lavenergirude, hvis glasset alligevel skal skiftes. Lavenergiruder består af to eller tre lag glas. Imellem glassene er der en gasart, der isolerer. Sollyset får lov til at slippe igennem glasset og varme huset op, men takket være en tynd metalbelægning kan varmen ikke slippe ud igen. Den bliver kastet tilbage i rummet. Altså er der dobbelt effekt. Den gamle termorude slipper kulde ind og varme ud, mens energiruden holder på varmen. Samtidig undgår man det kuldenedfald eller “træk”, en traditionel termorude giver. Er termoruden for eksempel minus 10 grader på ydersiden, er termoruden 9,4 grader på indersiden ved stuetemperatur. Lavenergiruden vil i dette tilfælde være 15,8 grader varm.

Udskiftning af termoruder

Skal du udskifte en termorude, så er det vigtigt, at du er nøjagtig, når du måler termoruden op, og at du fortæller din glarmester, præcis hvordan du har målt op. Alternativt tilbyder mange glarmestre at måle termoruden op for dig. Det er vigtigt, at den nye bundglasliste – eller den, du genbruger – er konstrueret, så vandet kan løbe af den og væk fra termoruden.

Termorude pris

En termorude er ikke specielt dyr ift. hvad man kan spare ved at udskifte en punkteret rude, og igen få frit udsyn. Men står foran at skulle udskifte en termorude, så kan du ligeså godt rive et par hundrede kroner mere op af lommen, og få en moderne lavenergirude - det betaler sig. Disse holder langt bedre på varmen i boligen end termoruder, og mange er konstrueret med forskellige glastykkelser, så de også er effektive til at holde støj ude.

Punkterede termoruder

Termoruden dugger, hvis der slipper ny luft ind i rummet mellem dens to glas – man siger, at den punkterer. I modsætning til luften, termoruden “fødes” med, vil den nye luft indeholde vand, der fortættes på en kølig overflade – altså danner dug. Dug, som du vel at mærke ikke kan tørre af! Årsagen er ofte utætheder mellem bundliste og termorudens glas. En termoruden er sammensat af så mange materialer, at termorudens forventede levetid normalt er 15-20 år. Når forseglingen ikke længere klarer de stadige bevægelser mellem glas og aluminiumsramme, punkterer termoruden og må skiftes ud.

Afslør en punkteret termorude

En punkteret termorude kan være svær at afsløre. Start med at vaske og pudse termoruden indvendigt og udvendigt, så hverken snavs eller andet forstyrrer billedet. Se på termoruden indefra med dagslys som baggrund. En punkteret termorude afsløres ofte af en grålig film af dug mellem ruderne, typisk i termorudens øverste tredjedel. Sommervarme kan få duggen til at forsvinde for en tid fra termoruden, men den kan kaldes frem ved forsigtigt at køle termoruden ned med spray af typen, sportsfolk bruger til skader.

Tjek tætningslisterne

Har du fået sat en ny lavenergirude i i stedet for en termorude, men stadig synes, at du oplever træk eller koldt kuldenedfald fra vinduet, så er det sikkert dine tætningslister, der ikke slutter tæt. Heldigvis er de lette at udskifte. Vi har her på siderne samlet alt om tætningslister til vinduer.

andet fra Bonnier Publications