Montering af vindue

Montering af vinduer

Mål rigtigt op til nye vinduer

Opmåling af vinduer

Vær omhyggelig. Rigtig mange vinduer bliver leveret hvert år med mål, der ikke passer. De fleste gange skyldes det forkert opmåling – og det er noget, du selv kommer til at betale for. Tag mål, som vi viser, og spar en formue. Se her hvordan du måler rigtigt op til nye vinduer.

Sæt selv vinduerne i

Sæt selv vinduer i huset

Der er penge at spare. Vinduesmontage er ikke specielt svært, når man ved, hvordan man gør. Det lærer du her, så du kan sætte nye vinduer i på et par timer eller tre. Og de penge, du sparer til håndværkeren, er skattefrie.

Træ-, træ-alu- eller plast/komposit vinduer?

Plastvinduer er grimme. Dette er ikke længere sandt. Faktisk kan du i dag få vinduer, hvor du skal ganske tæt på for at kunne se, om de er af træ, træ/aluminium eller plast. Designmæssigt er der ikke nogen forskel på vinduer, uanset om der er tale om træ-, træ-alu- eller plast/kompositvinduer. Alle tre typer fås med stort set samme dimensioner, udformning og udførelse. Vinduer udelukkende af metal er ingen god idé, da metallet leder kulden ind i huset. Derfor er det primært overvejelser som kvalitet, holdbarhed, og graden af vedligeholdelse samt dine egne holdninger og følelser, der er afgørende, når materialevalget skal foretages. Uanset hvad du ender med at vælge, kræver dit vindue et minimum af vedligehold. Du kan læse mere om de forskellige typer vinduer her

Tænk nye vinduer ind i husets byggestil

Nye vinduer ligner hinanden temmelig meget. Det er først om nogle år, du finder ud af, hvor tit de skal males, hvordan hængslerne holder, og om vinduerne begynder at hænge eller gabe i samlingerne. Så bortset fra de mange hensyn, der skal tages, bl.a. brugervenlighed og lovkrav om nødåbninger m.m., er det en god idé at vælge vinduer, der ser ud som dem, huset oprindeligt har været tænkt med. Du kan som regel få husets originaltegninger på kommunekontoret.

Køb vinduer i god kvalitet

Den samlede kvalitet hænger sammen med, hvor tilfreds du er med dine vinduer set over de næste mange år. Derfor bør du købe vinduer, der er kvalitetskontrollerede (DVC-mærket) fra producenter tilknyttet brancheforeningen Vinduesindustrien. Så får du en garanti, som gælder, også selv om producenten i mellemtiden har lukket forretningen, og du får vinduer, der opfylder nogle faste kvalitetskrav, der hele tiden kontrolleres.

Vedligeholdelse af vinduer

  • Fyrretræsvinduer skal slibes og males ca. hvert sjette år
  • Ædeltræsvinduer skal som udgangspunkt olieres én gang årligt
  • Træ-alu-vinduerne risikerer med tiden at få ridser i lakken. Disse kan udbedres med en reparationsmaling
  • Et hvidt plastvindue ændrer ikke overflade, medmindre der øves vold mod det
  • Overfladen på plastvinduet kan altid rengøres og vedligeholdes med plejemiddel

Gode vinduer begrænser energiforbruget

Til gavn for både miljøet og privatøkonomien er det fordelagtigt at se på, hvordan dit nye vindue holder kulden ude og varmen inde. Til det formål har du en række forskellige værdier at rette dig efter:

U-værdi er en betegnelse for glassets eller hele elementets isoleringsevne. Dvs. evnen til at holde varmen inde i huset. Jo lavere U-værdi, jo bedre isoleringsevne. Til sammenligning: Etlags trævinduer har en U-værdi på omkring 5,8 W/m2K. Moderne trelags energiruder ligger helt nede på 0,5 W/m2K.

G-værdi er en betegnelse for den solvarme, der lukkes ind gennem vinduet. Jo højere g-værdi, jo bedre udnyttelse af solens varme. Vinduer med solafskærmende glas (gennemfarvede eller belagte) har derfor en lav g-værdi.

Rens og mal vinduet

Gamle vinduer kan blive endnu ældre. Hvis du passer godt på dine trævinduer og sørger for at slibe og male dem regelmæssigt, er der nærmest ingen grænse for, hvor gamle dine vinduer kan blive. Se hvordan du renser og maler vinduer her

Klip og buk en sålbænk

En nem og billig sålbænk laver du selv af en færdig aluminiumsliste i Z-profil, som klippes til og bankes i facon, før den monteres under dit vindue. Det er hurtigt og billigt. Meget billigt. Se her, hvor billigt.

Sådan bliver dit vindue til

Robotter har overtaget snedkerens arbejde. Følg med vores ekspert på en spændende rundtur på en topmoderne vinduesfabrik, og her hvordan et kvalitets trævindue bliver til. Fra træet ankommer, til vinduet er klar til afsendelse.

En lille lus redder vinduet

Red vinduet fra udskiftning. I stedet for at skifte vinduet kan du ofte nøjes med at reparere og udskifte beskadigede dele. Her er det bunden af et vindue, vi reparerer, mens det sidder i. Og det er Ikke så svært, som det lyder. Læs mere om den bette lus her